Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponovna uporaba vode
  • 24.12.2019. 09:00

EU: Nove mjere kako ne bi došlo do nestašice vode za navodnjavanje

Zahvaljujući tim pravilima, Europi će se olakšati prilagodba na posljedice klimatskih promjena

Foto: Pixabay/rgwarpd
  • 246
  • 21
  • 0

EU poduzima nove mjere s ciljem smanjenja rizika od nestašice vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Veleposlanici i veleposlanice država članica pri EU-u potvrdili su privremeni dogovor s Europskim parlamentom o uredbi kojom će se olakšati uporaba pročišćenih komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje. Tom potvrdom pripremljen je teren za konačno donošenje.

Zahvaljujući tim pravilima, Europi će se olakšati prilagodba na posljedice klimatskih promjena. Uredbom koja je u potpunosti u skladu s kružnim gospodarstvom unaprijedit će se dostupnost vode i poticati njezina učinkovita uporaba. Osiguravanjem dostupnosti dovoljne količine vode za navodnjavanje polja, posebice tijekom toplinskih valova i velikih suša, može se pomoći u sprječavanju manjka poljoprivrednih kultura i nestašica hrane.

S obzirom na to da se geografski i klimatski uvjeti u državama članicama uvelike razlikuju, pojedina država članica može odlučiti da nije prikladno rabiti obnovljenu vodu za poljoprivredno navodnjavanje na dijelu njezina državnog područja ili na cijelom tom području, objavilo je Vijeće Europske unije.

Strogi zahtjevi za kvalitetu obnovljene vode

Države članice ujedno mogu dozvoliti uporabu obnovljene vode za druge namjene kao što su ponovna uporaba vode u industriji, kao i za rekreacijske i okolišne svrhe. Uredba sadrži stroge zahtjeve za kvalitetu obnovljene vode i njezino praćenje kako bi se zajamčila zaštita zdravlja ljudi i životinja te okoliša.

Uštede vodnih resursa do kojih dolazi zahvaljujući ponovnoj uporabi vode bit će tema kampanja za podizanje opće svijesti u državama članicama u kojima se obnovljena voda rabi za poljoprivredno navodnjavanje.

Komisija mora ocijeniti je li potrebno preispitivanje minimalnih zahtjeva za obnovljenu vodu na temelju rezultata evaluacije provedbe te uredbe ili kad god je to potrebno uslijed novih tehničkih i znanstvenih saznanja.


Tagovi

Ponovna uporaba vode Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo