Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvozne carine
  • 01.05.2020. 13:30

Europska komisija ažurirala uvozne carine za kukuruz, sirak i raž

U vrijeme obilne ponude i niskih cijena kukuruza širom svijeta, pokrenut je automatski mehanizam za obračun uvoznih dažbina čime će se osigurati da europski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u trenutnim tržišnim uvjetima.

Foto: JumpStory
  • 417
  • 22
  • 0

U vrijeme obilne ponude i niskih cijena kukuruza širom svijeta, pokrenut je automatski mehanizam za obračun uvoznih dažbina, koji utvrđuje uvoznu carinu za kukuruz, sirak i raž na 5,27 eura po toni. Time će se osigurati da europski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u trenutnim tržišnim uvjetima.

Revidirana carina, objavljena 27. travnja 2020. u Službenom listu, izračunava se u skladu s uredbom EU 642/2010, objavila je Europska komisija.

Cijena kukuruza u SAD-u znatno opada zbog pada cijena nafte, što je dovelo do pada potražnje goriva za bioetanolom u SAD-u (a kukuruz je glavna sirovina za proizvodnju etanola). No, usporedno s tim, očekuje se rekordna berba kukuruza u sezoni 2020/2021 na globalnoj razini. Troškovi prometa također su smanjeni zbog pada cijena energije. Kao rezultat kombinacije ovih učinaka, američke cijene CIF-a (troškovi, osiguranje, vozarina) za kukuruz u luci Rotterdam padale su i iznosile su 149,84 eura po toni u odnosu na 162,24 eura prije godinu dana.

Prisjetimo se, od 1. srpnja 2011. (tržišna godina 2011./2012.) odlučeno je da će reprezentativna CIF uvozna cijena za sirak i raž biti jednaka reprezentativnoj uvoznoj CIF cijeni za kukuruz. Prema tome, od tog datuma uvozna carina za sirak i raž jednaka je uvoznoj carini za kukuruz.

Kako je objavila Europska komisija, posljednje uvozne carine za kukuruz, sirak i raž bile su na snazi između kolovoza 2017. i ožujka 2018. (između 5 i 10 eura po toni). Od 3. ožujka 2018. godine do danas carina je bila 0 eura po toni, dok su one sada utvrđene na 5,27 eura po toni. Napominju kako ova mjera ne utječe na pojedinačne tarifne kvote.


Tagovi

Carine za kukuruz Carine za sirak Carine za raž Cif cijene


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]