Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SAD vs Kina
  • 24.05.2019. 18:00

Farmeri kolateralne žrtve trgovinskog rata SAD-a i Kine, nikad više glas Trumpu?

Prve su žrtve trgovinskog rata SAD-a i Kine američki poljoprivrednici, inače sigurna izborna baza Donalda Trumpa, a koje će država subvencionirati kako bi pregrmjeli posljedice uvođenja carina.

Foto: Depositphotos/sgtphoto
  • 461
  • 35
  • 0

Izborna baza plaća poteze onoga kome je donijela pobjedu: “Glasao sam za Trumpa, nikad više“, izjavio je poljoprivrednik iz Iowe Larry Angler pred TV kamerama. Angler je, poput svojih kolega iz iste države, potvrdio da mora raditi drugi posao kako bi mu imanje preživjelo pa sada vozi kamion. “Glasao sam za Trumpa i baš žalim“, dodao je. Žali jer mu se život pretvorio u čisto preživljavanje, “držanje glave nad vodom“, kako ga je opisao. Prve su žrtve otvorenog trgovinskog rata Sjedinjenih Američkih Država s Kinom pale na tlu SAD-a, u poljoprivrednom sektoru.

Na odluku Donalda Trumpa, koji je potezom perom povisio carine na dvije stotine milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine i najavio isti tretman za još 300 milijardi vrijednosti ili gotovo kompletan uvoz iz Kine, uslijedile su kontramjere. U slučaju poljoprivrednika iz Iowe to je katastrofa budući da su američki poljoprivredni proizvođači prvi na udaru i najranjiviji, a Kina je velik uvoznik američkih poljoprivrednih proizvoda, poglavito soje.

Subvencijama ublažavaju nezadovoljstvo farmera 

Administracija u Washingtonu pokušala je ublažiti nezadovoljstvo proizvođača lansiranjem subvencija od 11 milijardi dolara kao prvu vatrogasnu mjeru. Sad je predsjednik objavio (točnije, tvitao) da se spor dvaju zemalja neće riješiti tako skoro te će farmerima kapnuti još poneki dolar da se baš ne moraju snalaziti dodatnim poslovima kako bi preživjeli.

“Osigurat ćemo da naši poljoprivrednici dobiju prijeko potrebne olakšice i to veoma, veoma brzo“, obećao je predsjednik. Potom je pojačao svotu za smanjenje posljedica "rata" s još 16 milijardi dolara subvencija. U politici ovo nazivaju “zaslađivačem“. Uostalom, dogodine su izbori kad će se morati brinuti i o stavu baze.  A vjerna se baza naprasno osvijestila shvativši razliku između obećanja i fraza tijekom kampanje i realnosti Donalda Trumpa u akciji.

To je uvijek problem s populistima. Pitajte građane Velike Britanije poslije blamaže s Brexitom. Velike poteze navodno u nacionalnom interesu (ma što to značilo) ne prate procjene koliko će oni koštati prosječnog čovjeka, jedinku iz korpusa izbornog tijela. Farmeri iz Iowe nisu pojma imali da će ih vraćanje navodne veličine njihovoj zemlji dovesti do ruba egzistencije i ovisnosti o milodarima centralne države. Trumpovo je dosaa sigurno glasačko tijelo, bilo u tzv. “agrarnim državama“. Carine na uvoznu robu donijele su odmazdu u vidu carina na američki izvoz, a izbornoj bazi triježnjenje od zanosa bunila “Amerika prva“. Sve uz spoznaju da batina trgovinskog rata ipak ima dva kraja.

Onemogućen izvoz soje u Kinu 

Izračunali su da prosječna američka obitelj plaća ovaj rat povišenjem godišnjih troškova za 831 dolar. Poljoprivrednik iz Iowe suočen je s daleko gorom, nepovoljnijom računicom. “Izgubit ćemo između 100 do 150 tisuća dolara jer ne možemo izvoziti soju u Kinu ili je izvoz otežan dodatnim carinama“, elaborirao je Larry Angler. “Od milijardi dolara koje dobivamo (povišenim carinama) malen će dio otići našim poljoprivrednicima i to će biti iznad iznosa najviše vrijedosti koje je Kina ikada platila za proizvode s američkih farmi“, glasilo je zadnje Trumpovo bombastično predizborno obećanje adresirano Angleru i ostalim razočaranima. Hoće li mu povjerovati?

“To nije ekonomija. Hrabar je potez određivanje ovih subvencija. One su potrebne želi li Trump pobijediti na idućim izborima“, prenio je “Newsweek“ ocjenu analitičara Williama Reinscha. 

Financijska tržišta reagiraju jednako kao poljoprivrednici iz Iowe, zabrinuto. “Obje će strane gubiti u ovome ratu, usprkos predsjednikovom mišljenju da će Kina sve platiti, plaćat ćemo svi mi“, procijenio je za Fox News direktor Trumpovog Nacionalnog vijeća za gospodarstvo Larry Kudlow.


Tagovi

SAD Kina Trgovinski rat Donald Trump Farmeri


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]