Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olimpijske igre 2020
  • 27.11.2019. 18:00
  • Tokio, Japan

Hoće li proizvodi iz Fukushime biti posluženi na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Vladini dužnosnici provode stroge kontrole hrane iz prefekture kako bi dokazali da su proizvodi potpuno sigurni, ali ostaje nejasno hoće li u to uvjeriti sportaše i sportske timove iz cijelog svijeta.

Foto: Depositphotos/macky_ch
  • 205
  • 17
  • 0

Godinama japanska vlada pokušava uvjeriti potrošače da je hrana iz Fukušime sigurna unatoč nuklearnoj katastrofi. Sada se postavlja pitanje, hoće li se hrana iz ove prefekture poslužiti sudionicima Olimpijskih igara u Tokiju.  

Stroge kontrole hrane

Vruća je to tema za japansku vlast koja organizaciju Olimpijskih igara vidi kao priliku u kojoj će dokazati kako se područje pogođeno prvo potresom, tsunamijem, a slijedom toga i nuklearnom katastrofom 2011. godine - oporavilo. Vladini dužnosnici provode stroge kontrole hrane iz prefekture kako bi dokazali da su proizvodi potpuno sigurni, ali ostaje nejasno hoće li u to uvjeriti sportaše i sportske timove iz cijelog svijeta.

Černobil danas, moderna poljoprivredna gospodarstva niču uz radioaktivnu zonu

Poljoprivredni proizvođači iz Fukušime žele vidjeti svoje proizvode poslužene u olimpijskom selu i već su poslali ponudu organizatorima.

"Prefektura Fukushima može ponuditi hranu 187 proizvođača i na drugom je mjestu, odmah iza Hokkaida, kada je u pitanju ispunjavanje zadanih kriterija u pogledu raznolikosti proizvoda", rekao je Shigeyuki Honma, pomoćnik generalnog direktora Odjela za planiranje poljoprivrede i šumarstva u prefekturi.

Fukushima želi sportašima poslužiti rižu, voće, govedinu i povrće. Ali to će ipak odlučiti odbor. 

Sve je u granicama normale

U godinama nakon nuklearne katastrofe, kada je tsunami pokrenuo reaktore u elektrani Fukušima br. 1, poduzete su stroge mjere za provjeru svih vrsta lokalne proizvodnje. Japan dopušta maksimalnu količinu radioaktivnog cezija od 100 bekerela po kilogramu. Europska unija, za usporedbu, postavlja tu razinu na 1.250 Bq/kg, a američka na 1.200, navodi japantimes.co.jp

Prema službenim podacima, od travnja 2018. do ožujka 2019. ispitano je 9,21 milijun vreća riže, a niti jedna nije prešla japansku granicu. Isto je za 2.455 uzoraka voća i povrća, 4.336 komada mesa i 6.187 morskih riba.

Otkriveno je da su samo riječna riba i šumske gljive u samo šest navrata premašili ograničenja. 


Tagovi

Fukushima Nukelarna katastrofa Sigurna hrana Radioaktivno područje Poljoprivreda u Japanu Olimpijske igre Tokio 2020


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]