Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja fabrika šećera
  • 06.03.2017. 14:30

Hoće li "Viro" preuzeti srpske šećerane?

Hrvatska šećerana "Viro" sa svojim francuskim partnerom "Cristal Union" zainteresovana je za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju. Miodrag Kostić, pominje se kao jedan od mogućih budućih vlasnika ovih šećerana, kao i Petar Matijević i "Teroeos" iz Francuske.

Foto: donjasnl
  • 1.494
  • 73
  • 0

Hrvatska šećerana "Viro" sa svojim francuskim partnerom "Cristal Union" zainteresovana je za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju, prenosi portal Poslovni dnevnik. Većinski vlasnik ovih fabrika, grčki "Hellenic Sugar Industry", najverovatnije će do leta pregledati pisma namere, koje su zainteresovani kupci poslali. Tek tada sledi priprema za drugi krug prodaje, kada će se predavati ponude. Istaknuta je cena od 25 miliona evra.

Cilj - jačanje veza u regionu

"Viro" želi da se proširi na srpsko tržište, jer već sarađuje sa proizvođačima repe. Poznavaoci tržišta šećera smatraju da je ovo logično, jer je jedan od osnovnih ciljeva ove kompanije jačanje veza u celom regionu. Iako ima informacija da bi "Viro" sa svojim partnerom na ovaj način preuzeo glavnicu proizvodnje u Srbiji, to nije istina, jer šećerane u Crvenki i Žablju čine oko 30% proizvodnje.

Grci su sredinom januara najavili da neće prodati ove šećerane, jer žele da postanu jedan od dva najveća prouzvođača šećera na Balkanu. Ipak, konkurs za predaju pisama namere završen je pre deset dana.

Miodrag Kostić jedan od glavnih kandidata

"Kralj šećera" Miodrag Kostić, pominje se kao jedan od mogućih budućih vlasnika ovih šećerana, iako sa svojom kompanijom "Sunoko" već ima 70% proizvodnje. Ipak, takav odabir doveo bi do monopola, jer on već poseduje šećerane u Pećincima, Vrbasu, Kovačici i Senti. Pominje se i informacija da bi mogao postojeće fabrike da proda "Agranu" iz Austrije, kako bi mogao da kupi pomenute šećerane.

Najava oštre borbe

Osim Kostića, u borbi za ove dve fabrike pominju se i Petar Matijević i "Teroeos" iz Francuske. Cena od 25 miliona evra može da bude promenjena, a to će se znati tek u drugom krugu, ukoliko Grci promene stav. Jasno je da će borba biti oštra, jer se pripremaju i širenja konzorcijuma, koji bi se nadmetali.

Foto: donjasnl0 / Pixabay


Tagovi

Petar Matijević Miodrag Kostić Viro Crvenka Žabalj Hellenic Sugar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.