Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 20.08.2019. 18:30

I oni imaju svoj dan: Danas je Svjetski dan komaraca

Nije baš da nam se slavi taj dan, ali da, i naporni, krvožedni komarci (komarice!), imaju svoj dan...

Foto: Pixabay/skeeze
  • 34
  • 7
  • 0

Danas je Svjetski dan komaraca. Vjerovali ili ne, ali i ti naporni kukci koji su nas posebice vo ljeto izludili (a nije i da ih sad nema), imaju svoj dan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Svjetski dan komaraca obilježava se 20. augusta, u spomen otkrića engleskog doktora Ronalda Rossa, koji je 1897. utvrdio kako su ženke komarca Anopheles vektor za parazita iz roda Plasmodium, odgovorne za bolest malariju te je prenose među ljudima.

Od 30-ih godina prošlog stoljeća svake se godine na taj datum održavaju događanja u Londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

"Sposobnost prijenosa zaraznih bolesti komarce svrstava među najsmrtonosnije životinje na svijetu, s višemilijunskim smrtnim ishodima svake godine. U današnje vrijeme rasta temperatura, urbanizacije, globalizacije te povećanja populacije, kako ljudske tako i komaraca, važno je istaknuti komarce kao potencijalne vektore za prijenos zaraznih bolesti i izbijanje epidemija. Na globalnoj razini prvenstveno se radi o bolestima poput malarije, chikunguye, zika virusne infekcije, dengue i groznice zapadnog Nila.

Samo je manji broj onih koje mogu biti vektori za pojavu epidemija arbovirusnih infekcija. Procesi globalizacije kao što su intenzivirana migracija ljudi i transporta roba te klimatske promjene rezultirale su porastom oboljelih od bolesti koje prenose komarci", navodi HZJZ


Tagovi

Komarci Svjetski dan komaraca Kukci Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete