Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predsjedništvo IFAJ-a
  • 10.07.2020. 12:00

IFAJ ima predsjednicu - Lena Johansson na čelu Međunarodne federacije agrarnih novinara

Nova predsjednica IFAJ-a agrarna je novinarka već 30 godina, a trenutno je urednica najvećeg švedskog poljoprivrednog časopisa - Land Lantbruk.

Foto: Depositphotos/ekokyz.gmail.com
  • 116
  • 11
  • 0

Na čelu IFAJ-a je žena, Lena Johansson iz Švedske, odlučeno je na nedavnom online izboru za dvogodišnje predsjedništvo ove Međunarodne federacije agrarnih novinara. Umjesto na kongresu koji je terbao biti održan u Danskoj i prolongiran je za 2021. godinu, izborni je postupak održan na internetu, a osim predsjednice, ova je organizacija dobila i prvog člana Predsjedništva iz Južne Amerike. 

"Agrarno novinarstvo je previše važno da bismo ga prepustili masovnim medijima, a koronavirusni lock-down nam je pokazao koliko smo potrebni jedni drugima, kako u društvenom tako i u aktivnostima nas članova", izjavila je Johansson naglasivši kako joj snažan IFAJ puno znači i osobno i profesionalno te da se nada kako će na isti način nastaviti i u budućnosti. 

Nova predsjednica IFAJ-a agrarna je novinarka već 30 godina, a trenutno je urednica u najvećem švedskom poljoprivrednom časopisu - Land Lantbruk. 

Osvrnula se i na rad svoga prethodnika, Owena Robertsa odavši mu počast jer je, kako kaže, u IFAJ-u svih ovih godina obavljao mnoge poslove, bio je sve osim blagajnika.

Prvi član predsjedništva iz Južne Amerike

Adalberto Rossi iz Argentine izabran je za generalnog tajnika IFAJ-a i tako postao prvi član predsjedništva iz Južne Amerike. Rossi je inače agrarni novinar, radijski voditelj i digitalni urednik poljoprivredno-informativnog portala te izdavač digitalnog dnevnog biltena koji pruža informacije o argentinskoj peradarskoj industriji. 

Lena Johansson, Steve Werblow, Adalberto Rossi i Adrian Bell

Mjesto podpredsjednika preuzeo je Steve Werblow iz SAD-a, a prethodno je bio generalni tajnik. Werblow je slobodni poljoprivredni novinar i fotograf. Na mjestu tajnika i dalje je Adrian Bell koji tu dužnost obnaša od 2015. godine. Ovaj agrarni novinar te savjetnik za marketing i komunikacije u poljoprivredi preuzeo je vodeću ulogu u osnivanju IFAJ fondacije posebnu pažnju usmjerivši cilju da postane registrirana međunarodna neprofitna organizacija što će biti poseban izazov u upravljanju financijama u post Covid-19 vremenu. 

Duga povijest IFAJ-a

Treba napomenuti da ova organizacija ima dugu povijest koja seže čak u 1933. godinu kada je u Belgiji osnovana Međunarodna federacija poljoprivrednog tiska čiji je rad prekinut Drugim svjetskim ratom. No ubrzo nakon tog vremena agrarni su se novinari organizirali, a prijedlog o Međunarodnoj uniji poljoprivrednih novinara pokrenut je u Parizu u proljeće 1954. godine, na inicijativu njemačkih i francuskih novinara. 

Danas IFAJ okuplja agrarne novinare iz 55 zemalja svijeta, a krajem prošlog mjeseca pridružili su im se i oni iz Sierra Leone i Zambije. 

Podsjetimo, na prostoru našeg kontinenta djeluje ENAJ - Europska mreža agronovinara u čijem je vodstvu i Vedran Stapić, predstavnik Agrokluba te potpredsjednik DANH-a, Društva agrarnih novinara Hrvatske. 


Tagovi

IFAJ Agrarno novinarstvo Predsjedništvo Lena Johansson


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer