Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International
  • 09.11.2020. 13:30

John Deere Operativni centar sada još kompatibilniji - kako pomaže u poslovanju?

Tvrtka John Deere prije nekoliko dana predstavila je nove značajke Operativnog centra kao pomoć u vođenju gospodarstva. Njegovim korištenjem poljoprivrednici mogu upravljati podacima o svojim farmama bilo gdje i bilo kada. Saznajte kako.

Foto: John Deere
  • 471
  • 238
  • 0

Tvrtka John Deere prije nekoliko dana predstavila je nove značajke Operativnog centra kao pomoć u vođenju gospodarstva. O čemu se radi? Pomoću ovoga centra poljoprivrednici mogu upravljati podacima o svojim farmama bilo gdje i bilo kada. Aplikacija je jednostavna za upotrebu, a lako se možete povezati sa svojim strojevima, poljima i operaterima na svom pametnom telefonu ili računalu.

Rad na ovom sustavu ne prestaje i svakih nekoliko tjedana rade na njegovom poboljšanju, posebno kako bi pojednostavili njegovu upotrebu i omogućili nesmetan unos podataka iz strojeva različitih brendova. Najnovija ažuriranja osmišljena su kako bi sustav učinila još pametnijim i kompatibilnijim. Naime, nove značajke odnose se na uvoz podataka sa zaslona koji nisu John Deerovi, ISOXML, DataConnect, mobilno dijeljenje lokacije i AutoSetup.

Jednostavan unos podataka i mehanizacije drugih brendova

Iz tvrtke su objasnili kako se, zahvaljujući novoj funkciji, sa samo nekoliko klikova svi procesi mogu prilagoditi u Operativnom centru čak i nakon završetka terenskog rada. Ako je, primjerice, vozač traktora slučajno dokumentirao pogrešnu sortu usjeva tijekom sjetve, to se kasnije može lako ispraviti. Daljnje prilagodbe također su moguće za polje koje se obrađuje, kao što su sredstva za zaštitu bilja, žetva, kalibracija usjeva na kombajnu i dr.

Korištenjem besplatne aplikacije MyOperations, operateri također mogu dodavati podatke ako su zaboravili pokrenuti dokumentaciju ili ako ih uređaj ne može zabilježiti.

csx
Praćenje CLAAS strojeva u John Deere Operativnom centru

Za kupce s mješovitom mehanizacijom, Operativni centar nudi nekoliko mogućnosti za unos vanjskih podataka. Oni s uređaja sa zaslonima koji dokumentiraju terenski rad u ISOXML formatu mogu se uvesti putem USB-a. Ovo također radi s povijesnim podacima o stroju ako su još uvijek negdje dostupni, na primjer spremljeni na tvrdom disku računala.

Pratite trenutni položaj stroja i njegov radni status

Za upravljanje strojevima sada je u potpunosti dostupno rješenje DataConnect tvrtke CLAAS, 365FarmNet i John Deerea, a uskoro se očekuje priključenje i drugih partnera. Trenutno se na korisničkom web portalu mogu vidjeti sljedeći podaci: trenutni i povijesni položaji stroja, razina spremnika za gorivo, radni status stroja i brzine rada. DataConnect se također može koristiti za organizaciju logističkih lanaca. 

sxs
DataConnect koncept

Prije je pregled takvih podataka zahtijevao dupliciranje napora pomoću odgovarajućih, ali zasebnih platformi ili web portala svakog proizvođača. Struktura novog izravnog rješenja omogućuje neometani i automatizirani protok podataka. Njihova razmjena omogućuje pregled cjelokupnog voznog parka u stvarnom vremenu. Nadalje, DataConnect radi bez ikakvih dodatnih hardverskih i softverskih komponenti i osigurava sigurno rukovanje podacima.

Čak i strojevi bez telematičkog sustava mogu se uključiti u upravljanje pomoću opcijske funkcije dijeljenja lokacije u aplikaciji MyOperations. Ovu funkciju može aktivirati vozač i koristiti položaj pametnog telefona za određivanje lokacije stroja.

csx
Zaslon na John Deere i CLAAS strojevima u 365FarmNet

Rješenje za smanjenje vremena postavljanja stroja u polju

Uz to, Operativni centar nudi funkcije za bolju analizu prinosa. Prinosi usjeva ozime pšenice, na primjer, mogu se prikazati na stupčastom grafikonu u kojem je svako polje prikazano pojedinačno, jedno iznad drugog. Točkasta linija kroz sve trake označava prosječni prinos, što olakšava analizu.

Na Agritechnici 2019., John Deere je najavio rješenje za smanjenje vremena postavljanja strojeva na terenu. Ova nova funkcija bit će dostupna uskoro, a linije za navođenje, količine sjemena, karte aplikacija i mnoge druge radnje na terenu moći će se definirati na pametnom telefonu ili u Centru. Ovim sustavom vozač dobiva informacije poslane na zaslon traktora. Nakon što se podaci jednom uvezu, sve postavke za upravljanje i dokumentaciju automatski se aktiviraju kada traktor uđe unutar polja, a pokreće se jednim klikom.

Više od 250 tvrtki širom svijeta već je povezano s Operativnim centrom John Deere, a dostupne su različite opcije ovisno o zemlji. U svakom slučaju, kupac može odlučiti koji dodatni softver želi povezati sa svojim računom kako bi razmijenio podatke.

Pozitivna iskustva s farmi različitih veličina i djelatnosti

Svoje iskustvo podijelio je na live chatu farmer Stefan Vogelsang iz Njemačke koji se bavi ratarstvom te ima 200 muznih krava, 120 krmača i tisuću prasaca. Obrađuje 160 hektara zemlje te 50 hektara pašnjaka. Posljednjih godina fokusirao se na automatizaciju farme u čemu mu pomaže upravo Operativni centar. Istaknuo je kako mu je velika prednost što se od podataka ništa ne može zagubiti, dokumentiranje je lako čime štedi vrijeme, a jednim klikom nadgleda traktore i radne procese.

"Počeo sam ga koristiti prije šest godina, trebalo je vremena da se unesu svi podaci, ali isplatilo se jer svakog dana vidimo prednosti ovog sustava", rekao je Vogelsang.

I poljoprivrednik Andrei Popescu iz Rumunjske zadovoljan je ovim sustavom, a valja naglasiti da s ukupno 50 zaposlenika obrađuje 3.000 hektara zemlje te osim toga imaju silose kapaciteta 100.000 tona i fotonaponski sustav koji pokriva 4 ha.

"Koristimo Autotrac od 2007., JDlink od 2010., a MyOperations sa svim značajkama od 2018. godine", istaknuo je Popescu koji putem ovog sustava zadaje poslove svojim radnicima i dobiva obavijesti u stvarnom vremenu o stanju strojeva i poslovima koji se izvode.

O lakšem je poslovanju pričao Haig Hamilton iz Škotske koji s obitelji obrađuje ukupno 1.400 hektara zemlje od kojih je 320 u njihovom vlasništvu. Imaju sedam stalno zaposlenih radnika, a proizvode krumpir, pšenicu, uljanu repicu te ozimi i jari ječam.

"Imamo 11 Starfire 6000 prijamnika. Prednost ovog sustava je da ne moram stalno zvati radnike već preko mobitela vidim u kojoj su fazi rada. Olakšava i što se mogu pratiti strojevi konkurentskih tvrtki koje imam. S Operativnim centrom smo produktivniji i u konačnici profitabilniji", zaključio je Hamilton.

Iz tvrtke su naglasili kako je ovaj sustav dostupan svakom poljoprivredniku, bez obzira na veličinu gospodarstva, njihovo obrazovanje, prijašnje iskustvo ili količinu mehanizacije, a za više informacija možete se obratiti zastupniku u Hrvatskoj, tvrtki Novocommerce International na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

John Deere Operativni centar DataConnect Dokumentiranje Razmjena podataka MyOperations


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]