Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 19.01.2022. 12:00

Kako AGRIVI pomaže prilikom izviđanja polja?

Ne samo da redoviti pregled polja smanjuje mogućnost gubitaka prinosa i pomaže u planiranju optimalnog datuma berbe, već se sve više koristi kako bi se smanjio negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 463
  • 105
  • 0

Izviđanje polja jedna je od najvažnijih aktivnosti tijekom sezone prilikom koje poljoprivrednici promatraju općenito stanje usjeva i polja kako bi uočili znakove zaraze bolestima, štetnicima i korovima.

Osim toga, pregledavaju se i bilo kakvi znakovi stresa biljke uzrokovani nedostatkom vode, hranjiva ili nepovoljnim vremenskim uvjetima. Još jedan od razloga za provođenje izviđanja polja je utvrđivanje stupnja zrelosti usjeva koje se provodi zbog planiranja optimalnog datuma berbe odnosno žetve.

Istraživanja pokazuju da gubitak prinosa zbog različitih bolesti i štetnika iznosi od 20 do 40 posto. Ne samo da redoviti pregled polja smanjuje mogućnost gubitaka prinosa i pomaže u planiranju optimalnog datuma berbe, već se sve više koristi kako bi se smanjio negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš.

Agrivi omogućuje praćenje stanja usjeva

Kako bi dokazali da primjenjuju održive uzgojne prakse i osigurali sljedivost proizvodnje, poljoprivrednici trebaju opravdati svaku upotrebu pesticida. Upravo iz tog razloga provode izviđanje polja kako bi pokazali da primjenjuju reaktivno umjesto preventivnog prskanja i kako bi dokazali da je postojao pravi razlog za prskanje.

Pet načina kako olakšati izviđanje

Identifikacija rizika i lociranje problematičnih područja

Korištenjem AGRIVI platforme poljoprivrednici ne troše svoje dragocjeno vrijeme na traženje problematičnih područja na polju i usjevu. Pomoću satelitskih snimki i preciznih alarma za bolesti i štetnike, AGRIVI otkriva problematična područja i detektira lokacije na polju koje je potrebno dodatno izvidjeti.

Prikupljanje dokaza

Bilježenjem opažanja s terena direktno u AGRIVI platformi, poljoprivrednici mogu navesti uočene štetnike ili neka druga oštećenja uzrokovana nepovoljnim vremenskim uvjetima te označiti točnu lokaciju i priložiti fotografije usjeva. Budući da mobilna aplikacija ove tvrtke podržava izvanmrežni način rada, bilježenje opažanja moguće je obaviti direktno s polja čak i u slučaju kada nije dostupna internetska veza.

Opravdavanje primjene pesticida

Danas sve više poljoprivrednika prakticira reaktivno umjesto preventivnog prskanja. Neki to čine kako bi postigli održivu proizvodnju, a neki kako bi zadovoljili stroge standarde sigurnosti hrane.

Izviđanje može biti i saveznik u planiranju aktivnosti

Kao odgovor na potrebu za opravdanom primjenom pesticida, AGRIVI omogućuje poljoprivrednicima da zabilježe svako prskanje koje je povezano s određenim pregledom polja.

Podnošenje izvještaja

Kako poljoprivrednici moraju predavati razne izvještaje za potrebe nadležnih institucija ili za pružanje cjelokupne sljedivosti proizvodnje, AGRIVI omogućuje kreiranje izvještaja o obavljenom pregledu polja za svaki usjev i sezonu, kao i više od 30 ostalih izvještaja dostupnih u samo nekoliko klikova.

Planiranje optimalnog datuma berbe

Izviđanje polja nije samo praksa upravljanja rizikom. Ono može biti i saveznik u planiranju aktivnosti. Budući da optimalno vrijeme berbe odnosno žetve značajno utječe na očuvanje količine prinosa i kvalitete usjeva, a sama priprema obuhvaća dodatnu organizaciju radne snage i strojeva, izviđanje polja može se koristiti kako bi se isplaniralo optimalno vrijeme berbe.

Kao odgovor na navedene izazove, AGRIVI poljoprivrednicima pruža satelitske snimke koje mogu biti ključne u određivanju zrelosti usjeva i planiranju optimalnog datuma berbe odnosno žetve.


Tagovi

AGRIVI Izviđanje polja Pregled Stanje usjeva Platforma Satelitske snimke


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]