Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje hrane
  • 30.12.2020. 18:00

Kako sačuvati i sigurno konzumirati hranu i nakon blagdana

Često napravimo i više nego možemo pojesti. Evo nekoliko naputaka kako pravilno sačuvati hranu od propadanja i koliko ju dugo konzumirati

Foto: Depositphotos/Tihon6
  • 1.023
  • 110
  • 0

Sarma, što ju više podgrijavaš, to je bolja. Hladna pečenka se može jesti danima. Naresci se meze kad god poslije Nove otvoriš hladnjak. A suhe kekse od Božića ćemo jesti do Uskrsa. 

Sigurno ste barem jednom u životu nakon blagdana vodili ovakav razgovor sa svojim ukućanima. Jer, zna se, hrana se ne baca, grehota je. A i sve je to plaćeno, zar ne? 

Slažemo se, bacanje hrane treba svesti na najmanju moguću mjeru. A ta borba počinje prvo u glavi pri planiranju količina koje su nam potrebne, a onda i nakon što smo hranu pripremili. 

Ali, kako bi bili dobri domaćini kada blagdanski stol ne bi bio pun svega? Kakva je to žena koja za Božić ne ispeče barem sedam vrsta kolača? Šalu na stranu. Neka obilja, hvala Bogu, ali ne i rasipanja. 

No, da bismo sačuvali hranu, a onda i svoje zdravlje, trebamo se držati nekih pravila

Kada je riječ o svježem mesu, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u normalnim uvjetima, svježa svinjetina, govedina, janjetina i teletina može se u hladnjaku, na temperaturi 4-5°C očuvati do četiri dana, a mljeveno meso te perad i riba jedan do dva dana.

Sarmu podgrijavajte samo jednom

Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Dakle, nakon što je skuhana, sarma se u hladnjaku, na 4°C može čuvati još dva dana. Prije stavljanja u hladnjak ju što brže ohladite, u roku od dva sata. Ne čuvajte ju vani, na otvorenom, posebno ne ovih dana kada dnevna temperatura ide i preko 10°C. Kada ju podgrijavate, neka proključa. Podgrijte samo onoliko koliko ćete pojesti. Također, možete ju zamrznuti i upotrijebiti unutar dva mjeseca. 

Pečenje (prasetina, janjetina i sl.) može stajati u hladnjaku također dva dana kao i dinstano te pohano meso. Pečeno možete jesti hladno, umiješano na salatu (ali nju nakon toga više nemojte čuvati) ili ga ponovo prepecite na tavi ili u pećnici. Također ga možete zamrznuti, ali prije toga uklonite kosti. Hladni, suhomesnati naresci se mogu jesti i do tjedan dana. Ako ste ih servirali na tanjuru skupa s kuhanim jajima, raznim kratkotrajnim salamama, sirevima i kiselim krastavčićima, maslinama i sl., odvojite ih te spremite u posebnu posudu. 

Juha, ako nije ukuhana tjesteninom, može se držati u hladnjaku dva dana nakon kuhanja. Također, može se i zamrznuti te upotrijebiti u roku od dva mjeseca. 

Dakle, u HZJZ-u upozravaju da je kod podgrijavanja važno da hrana postigne visoku temperaturu u svim dijelovima. Ukoliko je samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo.

Salate i kolači

Salatu koja sadrži jaja, majonezu, vrhnje (francuska, ruska i sl. salate) treba pojesti u roku do tri dana, jer sadrži vrlo pokvarljive sastojke. Čuvajte ju u hladnjaku. 

Suhi, pečeni kolači koji ne sadrže jaja, mlijeko, vrhnje i sl., mogu se zaista jesti još tjednima, ako su pohranjeni na hladnom. Ako ih imate previše, pohranite ih u hermetički zatvorenoj kutiji i zamrznite. Dobro će doći u trenucima kada vam se jede nešto slatko. Kolači i torte koji sadrže jaja, mlijeko i druge pokvarljive namirnice, držite u hladnjaku i pojedite u roku do tri dana. Prije toga ih umotajte u foliju i spremite u posudu s poklopcem kako ne bi poprimili miris, recimo, sarme. 

Moramo li reći da ove blagdanske delicije možete "pohraniti" i tako što ćete njima razveseliti neku stariju osobu koja nema snage i volje praviti ju samo za sebe, ili nekoga tko si to financijski ne može priuštiti. Ali, napravite to odmah, dok je još svježa i ukusna. 


Tagovi

Čuvanje hrane Rok Sarma Pečenje Francuska salata Koliko dugo Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]