Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon grada
  • 30.05.2023. 10:30

Kojim preparatima zaštititi voće i povrće nakon grada?

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usevima i zasadima sa velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.

Foto: PIS Srbija
  • 172
  • 62
  • 0

Prethodnih dana na području Srbije pojedini regioni su zahvaćeni obilnim padavinama i gradom: Čačak, Jagodina, Prokuplje, Zaječar, Kragujevac, Užice, Šabac, Kruševac, Beograd i fruškogorsku regiju, gde su registrovane i značajne štete na različitim usevima i zasadima.

Podsetimo, da je samo topolski kraj u Šumadiji u pojedinim selima pretrpeo stopostotnu štetu od ove vremenske nepogode.

Topolski kraj pogođen gradom, moguće izlivanje vodotokova svuda u Srbiji

Grad i jak vetar prouzrokuju mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcija fitopatogenim gljivama i bakterijama, podseća Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. Proizvođačima se preporučuje pregled useva i zasada i ukoliko se registruju povrede izazvane gradom primena hemijskih mera zaštite. Zaštitu treba sprovesti čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele

Šta sa jabukom i šljivom?

Što se tiče jabučastog voća (jabuka, kruška, dunja) sada je izuzetno osetljivo na infekciju prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Preporuka je primena nekog od preprata na bazi fosetl-aluminijum i bakar-hidroksid.

Koštičavo voće (kajsija, trešnja, višnja, šljiva) je sada osetljivo na infekcije prouzrokovačem raka rana i bakterioznog izumiranja (Pseudomonas syringe pv. syringe). Kako bi se zatvorile rane i sprečio prodor patogena, preporuka je primena preparata na bazi kaptana. U zasadima kajsija, trešanja i bresaka koji se nalaze u različitim fazama sazrevanja plodova, preporuka je da se uradi zaštita od prouzrokovača truleži - monilioze (Monilia spp.) nekim od preparata na bazi ciprodinil+fludioksonila, tebukonazola, boskalid+piraklostrobina ili trifloksistrobin+fluopiram.

Šta za povrće, šta za bobičasto voće?

U zasadima jagoda povrede nastale od grada predstavljaju put za infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea), te se sa ciljem sprečavanja prodora patogena u plodove preporučuje primena preparata na bazi fenheksamida. U zasadima maline u cilju sprečavanja infekcije prouzrokovačima ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) i sive truleži (Botrytis cinerea) preporučuje se primena nekog od fungicida na bazi fluopiram+trifloksistrobina ili boskalid+piraklostrobina.

U zasadima vinove loze u cilju zaceljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra.

Za vinovu lozum koristite preparate na bazi bakra

U usevima povrća u cilju zaceljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra ili mankozeba.

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usevima i zasadima sa velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita useva od grada Zaštita jabuke od grada Aktivna materija Zaštita vinove loze Zaštita višnje Zaštita povrća Zaštita šljive


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.