Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena zakupa
  • 21.03.2023. 15:00

Kolike su cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta u EU?

Velike su razlike u cijenama zakupa poljoprivrednog zemljišta i trajnih travnjaka u zemljama Europske unije

Foto: Depositphotos/ yeti88
  • 4.296
  • 280
  • 0

Cijene godišnjeg zakupa jednog hektara (ha) poljoprivrednog zemljišta značajno se razlikuju među zemljama i regijama Europske unije. 

Zakup jednog hektara obradive zemlje i/ili trajnih travnjaka se u 2021. kretao od najnižih 62 eura u Slovačkoj do prosječnih 836 eura u Nizozemskoj, objavio je Statistički ured EU, Eurostat. 

Kada je riječ o regijama, najskuplji je nizozemski Flevoland (1.721 €/ha), a slijede ga Kanari u Španjolskoj (1.119 €/ha) te Atika u Grčkoj (927 €/ha). 

Nasuprot tome, najniže cijene su u švedskim regijama Mellersta Norrland i Övre Norrland (obje 25 €/ha) te u Východné Slovensko u Slovačkoj (42€/ha), a odnose se na trajne travnjake što je glavna namjena poljoprivrednog zemljišta u tim područjima.

Među zemljama EU-a koje su prijavile specifične cijene, zakup trajnog travnjaka uvijek je bio jeftiniji od obradivog zemljišta. Tako se zakupnina za jedan hektar travnjaka kretala od niskih 39 eura u Slovačkoj do 337 eura u Irskoj. Istovremeno, cijene najma obradivog zemljišta su u te dvije zemlje varirale između 79 i 466 eura. 

Kada je riječ o Hrvatskoj, ona je po prosječnoj cijeni predzadnja na ljestvici, s tek 74 eura za hektar. U panonskom dijelu naše zemlje je još niža, 72 €/ha, a u jadranskom 77 €/ha. Nešto je veća na sjeveru zemlje, 90 €/ha, a u Zagrebu 109 €/ha. 


Tagovi

Cijena zakupa Zakup zemljišta Zakup travnjaka Eurostat Hrvatska Prosječna cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P