Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrupnjavanje parcela
  • 08.04.2017. 08:00

Komasacija uvećava parcelu i do 300%

Na skupu o unapređenju komasacije rečeno je da se veličina parcele nakon komasacije uvećava od 40% do 300%, a da se troškovi proizvodnje smanjuju za 10% do 20%.

  • 3.160
  • 154
  • 0

Sela u jugoistočnoj Srbiji imaju velik probem sa usitnjenim pacelama. Proizvodnja je zbog toga mala i nije efikasna, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević.

Dodao je da je prosečna veličina tih parcela 0,15 ha, a mnoge nemaju ni pristup putu. Komasacija bi im donela korist, objasnio je, zbog ukrupnjavanja poseda, bolje infrastrukture, novog katastra i bolje zaposlenosti, piše Dnevnik.

Na skupu o unapređenju komasacije rečeno je da se veličina parcele nakon komasacije uvećava od 40% do 300%, a da se troškovi proizvodnje smanjuju za 10% do 20%.

Srpski model komasacije usklađen je sa evropskim, ali pre svega nemačkim modelom, kroz projekat "Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji", u periodu od 2013. do 2015. godine.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman (Axel Dittmann) rekao je da je ovaj projekat važan za ruralni razvoj i da će Nemačka pomoći i u drugoj fazi projekta sa tri miliona evra za "modernizaciju i uspostavljanje pravno administrativnog sistema".

Foto: zlikovec / Big Stock


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Aksel Ditman Velimir Stanojević Projekat


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.