Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 04.05.2021. 09:00

Komisija usvaja nova pravila za ZPP u shemi potpora za voće i povrće

Na temelju novih pravila, države članice će moći proširiti svoje nacionalne strategije u ovim sektorima te osigurati nesmetan prijelaz između trenutnih i novih, nakon što na snagu stupi novi ZPP.

Foto: Depositphotos/Toomler
  • 239
  • 67
  • 0

Europska komisija usvojila je nova pravila kojima se želi pojednostaviti shema potpora kada je riječ o djelatnosti i operativnim programima proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća, a u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koja će se primjenjivati ​​od 2023. 

Na temelju novih pravila, države članice će moći proširiti svoje nacionalne strategije u ovim sektorima te osigurati nesmetan prijelaz između trenutnih i novih, nakon što na snagu stupi novi ZPP. 

Njima će se, primjerice, dopustiti proizvođačkim organizacijama da određene djelatnosti povjeravaju vanjskim izvršiteljima, odnosno dati im mogućnost outsourcinga

Također, posljednjih godina proizvodnja gljiva više nije ograničena na sorte iz roda Agaricus (šampinjoni i sl., nap.a.). Zbog potražnje na tržištu i očekivanja potrošača, proizvođačke organizacije specijalizirane za proizvodnju gljiva proizvode i druge sorte iz uzgoja, primjerice iz roda Pleurotus (bukovače, nap.a.), sorte Shiitaké i roda Agrocybe (jablanovače i sl., nap.a.). Stoga bi područje primjene odredbi o osnovi za izračun vrijednosti proizvodnje stavljene na tržište kad je riječ o gljivama namijenjenima za preradu trebalo proširiti kako bi se obuhvatilo više sorti iz uzgoja.

Žele i pojednostaviti pravila o povlačenju voća i povrća s tržišta za besplatnu distribuciju, a u slučaju različitih kriza. "Kako bi se izbjegla mogućnost isplate previsokih naknada, Europski revizorski sud preporučuje utvrđivanje gornje granice za financijsku pomoć Unije u slučaju povlačenja za besplatnu distribuciju prerađenog voća i povrća. Trebalo bi se jasno utvrditi da se plaćanjima prerađivačima smiju nadoknaditi samo troškovi prerade i isključiti isplatu previsokih naknada", stoji u Uredbi. 

Ostale odredbe potražite u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

ZPP Uredba Gljive


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!