Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plašenje krava
  • 14.05.2021. 18:00

Kravu pod vlak otjerao Tik-Tok izazov?

Krave su boravile na pašnjaku ograđenom debelom željeznom ogradom koja je to popodne bila izbijena. Je li kriv Kulikitaka Challenge?

Foto: Depositphotos/zocchi2
  • 432
  • 414
  • 0

Regionalni vlak u njemačkoj Bavarskoj prošloga je tjedna udario kravu i usmrtio ju na mjestu. Nije prvi puta da se dogodila ovakva nesreća, no razlog zbog kojeg je došlo do toga je zabrinjavajući. 

Životinja u vlasništvu stočara boravila je na pašnjaku ograđenom debelom željeznom ogradom koja je to popodne bila izbijena, piše agrarheute. Nakon dugotrajne potrage, pronašao je samo jednu kravu. A onda se navečer dogodila nesreća koja je, prema prvim procjenama, uzrokovala materijalnu štetu od najmanje 20.000 do 30.000 eura. 

Iako je isprva sve ukazivalo na slučajnu nezgodu, ubrzo se policiji javila svjedokinja nakon čije je izjave jasnije zbog čega se krava uopće našla na pruzi. 

Ples među kravama

Naime, svjedokinja je na dan nesreće, u kasnopopodnevnim satima primijetila dvije djevojke, između 14 i 17 godina na spomenutom pašnjaku. Ondje su među kravama plesale i skakale te svojim ponašanjem plašile životinje koje su se rastrčale. To ih nije zaustavilo nego su im se još više približile. Ubrzo nakon toga dogodila se i nesreća. 

Treba napomenuti kako je ovdje vrlo vjerojatno riječ o izazovu koji se još prošle godine pojavio na društvenoj mreži TikTok, naziva Kulikitaka Challenge. Od "tiktokera" se traži da izvedu ples ispred goveda koja u početku gotovo hipnotizirano gledaju u "plesača", da bi se, kada on u jednom trenutku počne skakati i mahati rukama, prestrašeno razbježala po pašnjaku. 

U ovom je kontekstu tamošnja policija upozorila da je nedopušteno namjerno plašenje životinja koje pasu, posebno u blizini prometnica. Također, apeliraju na korisnike društvenih mreža da ne pristaju na sumnjive i opasne trendove kao što je Kulikitaka Challenge, a na kojega su životinje poput krava koje su zapravo vrlo nježne, jako osjetljive. 

Sedam zanimljivih činjenica o kravama

Na umu treba imati i to da su krave koje su na pašnjaku sa svojom teladi ujedno i vrlo opasne. Kako bi ih zaštitile, mogu biti izuzetno agresivne. Naime, prije nekoliko godina u Švicarskoj su se događali napadi krava na turiste zbog čega je tamošnja savjetodavna služba čak donijela preporuke o ponašanju kada se nađete u društvu ovih životinja. 

  • ne treba oblačiti vrlo svijetlu ili šarenu odjeću;
  • treba biti tiho;
  • kravu ne treba gledati u oči;
  • ne treba voditi psa, jer ga krave doživljavaju kao prijetnju, a ukoliko je prisutan, pustiti ga da ide prvi, kako bi se one fokusirale na njega, a ne na čovjeka;
  • obraniti se štapom za hodanje i povući se.

A kako izgleda  Kulikitaka Challenge, pogledajte u videu: 


Tagovi

Nesreća Plašenje krava Vlak Kulikitaka Challenge TikTok Upozorenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/