Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje životinja
  • 31.10.2020. 18:00

Pokrenut novi projekat protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

Trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta, a cilj projekta je podizanje svesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv ovog problema u zemljama Balkana.

Foto: Association Biom/Boleslaw Slocinski
  • 85
  • 3
  • 0

Iako je trovanje divljih životinja na Balkanu ilegalno, ta je štetna praksa i dalje raširena i predstavlja stvarnu pretnju divljim vrstama, posebno supovima, okolini i javnom zdravlju. Zahvaljujući konzervatorskim aktivnostima postignut je napredak, a pokretanje ambicioznog projekta donosi novu nadu u daljoj borbi protiv ovog problema, stoji u saopštenju udruženja Biom.

Kroz projekt 'BalkanDetox LIFE' devet će organizacija sarađivati sa različitim nacionalnim i međunarodnim deonicima - od državnih institucija do lovaca i stočara, kako bi umanjili ovu pretnju i postigli konkretne rezultate širom sedam balkanskih zemalja.

Životinje se najčešće truju mamcima

Ovaj projekt je izgrađen na čvrstim osnovama koje je izradila Međunarodna nevladina organizacija posvećena očuvanju evropskih supova (VCF), posebno u osiguranju angažmana relevantnih državnih institucija za borbu protiv trovanja divljih životinja.

"Projekt će omogućiti nastavak ove inicijative za poboljšanje upravljanja slučajevima trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih vrsta uzrokovanih ovom ilegalnom praksom u regiji", kaže Uroš Pantović, njegov koordinator.

Otrovani suri orao (Foto: Hristo Peshev)

Najčešći način usmrćivanja na Balkanu je namerno postavljanje otrovnih mamaca za ubijanje divljih grabljivica ili drugih divljih i domaćih životinja koje mogu naneti štetu stoci ili lovnoj divljači. Tako pored ciljanih, stradaju i druge ranjive vrste jer je to neselektivno sredstvo za ubijanje životinja.

Rezurtiralo izumiranjem nekih vrsta

Lešinari kao glavni čistači u prirodi, često postaju žrtve, bilo izravnim konzumiranjem mamca ili hranjenjem ostacima uginulih otrovanih životinja. Česti i uzastopni slučajevi trovanja na Balkanu rezultirali su s 465 potvrđenih smrtnih stradanja lešinara u poslednjih 20 godina, a studija VCF-a procenjuje da najmanje 115 supova godišnje umire od trovanja na Balkanu, jer je samo oko 20 odsto takvih slučajeva otkriveno i dokumentirano, ističe udruženje. 

Otrovane zaštićene vrste - potrebna hitna istraga, apeluje resorno ministarstvo

"Ovaj alarmantni problem prouzrokovao je istrebljivanje, pa čak i izumiranje nekih vrsta supova u balkanskim zemljama, gde su populacije još uvek vrlo male i fragmentisane. Hitno je potrebno rešiti taj problem ako želimo da ih vratimo na pređašnji nivo i rasprostranjenost", naglašava Hose Tavares, direktor VCF-a.

Dodaje da lešinari, takođe poznati poznati kao prirodna grupa čistača, uklanjaju trule lešine iz divljine, pomažući održavanju ekosistema zdravim, jer deluju kao sanitarna služba i besplatno pružaju važne ekološke usluge koje donose korist prirodi, divljini i društvu u celini.

Cilj: podizanje svesti i jačanje nacionalnih kapaciteta

Projektni tim podići će svest o ozbiljnosti trovanja divljih životinja, kao i savetovanju o bezbednim alternativama rešavanja temeljnog problema, poput preventivnih mera koje ne štete divljači ili okolini. Dalje, ojača će operativne kapacitete i koordinirati akcije kako bi se povećalo otkrivanje i poboljšalo upravljanje slučajevima trovanja, olakšaće trenutni i efikasni odgovor na takve incidente, kao i jačanje sprovođenje njihovog odvraćanja. Konačni cilj je smanjiti razmere i opseg trovanja divljih životinja na Balkanu, a time i pomoći zaštiti prirode i ljudi.

"Ilegalno trovanje ekološki je kriminal i kao takvo potrebno nam je odgovarajuće učestvovanje vlasti da registruju, istraže i kazne ove aktivnosti. Ovaj projekt će zajedno sa vladinim institucijama postići upravo to", zaključuje Jovan Andevski, voditelj programa zaštite okoliša VCF-a.

Najmanje 115 supova godišnje umire od trovanja na Balkanu (Foto: Hristo Peshev)

Inače, reč je o petogodišnjem projektu sa proračunom od 1,8 miliona evra, koji finansira EU LIFE Program, te sufinansira VCF, MAVA Foundation i Euronatur, kao i Whitley Fund for Nature i Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost za specifične akcije, a sprovodi će se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

U poslednje dve decenije otrovano više od 2.000 divljih ptica

Udruženje Biom već godinama radi na ovoj problematici. Ovaj projekt je ujedno nastavak projekta Balkan Anti-Poisoning Project, regionalnog projekta protiv trovanja na kom smo takođe sarađivali sa VCF-om. Dosadašnja dobra saradnja nas je podstakla na dalje partnerstvo. Veselimo se ovom projektu jer verujemo da bi se edukacijom i osvešćivanjem javnosti o ovoj osetljivoj temi mogao postići pozitivan učinak na terenu”, ističe Nera Fabijanić, koordinator projekta iz Udruženja Biom.


Tagovi

BIOM Trovanje životinja Divlje životinje Zaštita životinja VCF


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃