Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 29.09.2020. 18:00
  • Njemačka, Brandenburg

Kukuruz im propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Nakon što se afrička svinjska kuga proširila, njemački poljoprivrednici su u problemima jer ne mogu na svoja polja. Ondje je upitna sjetva ozimih kultura, vađenje repe i krumpira, a berba kukuruza je nemoguća.

Foto: Depositphotos/JakubMrocek
  • 1.233
  • 151
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) u Njemačkoj se i dalje širi. Ondje je do sada potvrđeno 36 slučajeva zaraze kod divljih svinja. Još uvijek nije pronađena niti na jednoj svinjogojskoj farmi, a svi su slučajevi u istočnoj regiji Brandenburg u kojoj je početkom mjeseca pronađen prvi.

Potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u Njemačkoj

I dok su stočari pogođeni odlukom Kine i Japana o zabrani uvoza svinjetine iz ove države, neki od njih su, skupa s ratarima, suočeni s ogromnim problemom jer uopće ne mogu na svoja polja. 

Veliki financijski gubitci

Odluku o toj zabrani donijela je ondašnja vlast. Prvotno je ona bila potpuna, a trenutno je ograničena i strogo kontrolirana. Stoga se tamošnji svinjogojci, stočari i ratari suočavaju s velikim financijskim gubitcima.

Najgore je u zonama u krugu od 3 kilometara oko mjesta izbijanja bolesti, gdje poljoprivrednici ne smiju na svoju zemlju. A to znači da ne mogu sijati ozime žitarice niti brati kukuruz, vaditi krumpir i repu.

"Zreli kukuruz ostaje visjeti na stabljici", kaže za agrarheute Christoph Schulz iz Atterwascha u okrugu Spree-Neisse. On je ipak iz predostrožnosti ugovorio osiguranje od ASK-a, ali kako kaže, njegove životinje ne mogu jesti novac.

U Srbiji i drugi slučaj Afričke svinjske kuge, eutanazirane svinje u Vojvodini

I u susjednim ugroženim područjima u krugu od 15 do 20 kilometara prvotno su primijenjene zabrane, ali nakon što je situacija, za sada, razjašnjena, one su ukinute pa će poljoprivrednici ipak moći obaviti sjetvu. No, ne i berbu kukuruza. 

Ne žele uznemiravati svinje u kukuruzu

Brandenburški ministar poljoprivrede Axel Vogel je rekao da će ograničenja na ugroženom području biti manja. Dakle, poljoprivredne i šumarske površine u tom dijelu mogle bi se ponovno koristiti.

Za sada je berba jabuka i grožđa moguća bez posebnih restrikcija, kao i vađenje krumpira i šećerne repe te sjetva ozimih žitarica. Međutim, to se očito ne odnosi na berbu kukuruza. Razlog je taj što divlje svinje borave na poljima ove žitarice te ih se ne želi uznemiravati i tjerati kako ne bi virus širile dalje.

Pored toga, poljoprivrednici neće tako brzo doći do svoje zemlje. Za obrađivanje, prvo moraju dobiti službeno odobrenje te ga provoditi pridržavajući se propisa. U tu svrhu službe za inspekciju moraju pretražiti polja.

Dobit će naknadu od države

U slučaju propadanja usjeva, ratari će dobiti naknadu iz državnog fonda za epidemije, priopćilo je ministarstvo.

Hrvatska bez afričke svinjske kuge, sufinanciranje ograda i dalje dostupno

U pogođenim područjima Brandenburga je oko 50 poljoprivrednih proizvođača koji nisu mogli na svoju zemlju. Pa čak i nakon ukidanja zabrane mogu raditi tek s pola kapaciteta i to pod strogim uvjetima.

I u drugim su regijama Njemačke farmeri zabrinuti zbog mogućih posljedica i ograničenja upravljanja svojim gospodarstvima ako ASK nastavi napredovati. Pogotovo u istočnim saveznim državama koje graniče s poljskim rizičnim područjima.


Tagovi

Njemačka ASK Afrička svinjska kuga Berba kukuruza Ograničen pristup Polja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić