Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • USKOK
  • 11.06.2022. 08:30
  • Međimurska, Čakovec

Lugar Hrvatskih šuma i poznanik mu pod istragom Uskoka

Kako bi prikrio protupravno prisvajanje drvne mase, izrađivao je potrebnu dokumentaciju, ali na znatno manju količinu od stvarne koju je II. okr. platio i odvezao, navodi između ostalog Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 6.773
  • 580
  • 0

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave, USKOK je, na temelju kaznene prijave PU međimurske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1981., 1981.)

Kako su objavili, sumnja se da je od travnja 2021. do 25. veljače 2022. u Čakovcu, I. okr. kao lugar u trgovačkom društvu Hrvatske šume, Šumarija Čakovec, kojem je povjereno čuvanje šuma i šumskih zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, te kao osoba odgovorna za nadzor prilikom samoizrade ogrjevne drvne mase, pristao na traženje II. okr. da mu za naknadu od 100 kuna po metru kubičnom omogući samoizradu navedene mase bez plaćanja propisane naknade i u količinama većim od dopuštenih iako je znao da će II. okr. tu masu dalje prodavati.

Sukladno dogovorenom i protivno Zakonu o šumama, uputama uprave i pravilnicima, I. okr. je omogućavao II. okr. da sa šumskog područja pod upravljanjem ove Šumarije, poruši, pripremi i odveze drvnu masu za ogrjev, bez da je istu prethodno doznačio, izmjerio, kategorizirao, unio u knjigu primanja i naplatio.

"Kako bi prikrio protupravno prisvajanje, izrađivao je potrebnu dokumentaciju, ali na znatno manju količinu od stvarne koju je II. okr. platio i odvezao, te dokumentaciju u kojoj je kao vozača navodio II. okr., a kao kupca osobu koja tom prilikom nije kupila drvnu masu ili osobu od njegovog povjerenja", opisuju. 

Osim toga je, kažu, II. okr., prilikom policijske kontrole vozila kojim je prevozio drvnu masu, policijskim službenicima predavao na uvid tu dokumentaciju kako bi prikrio protupravno prisvajanje i neistinito prikazao njeno zakonito porijeklo, nakon čega ju je prodavao po cijeni od najmanje 320 kuna po prostornom metru.

"Na opisani način I. okr. je pribavio II. okr. nepripadnu korist od najmanje 94.656 kuna, pri čemu je Hrvatske šume oštetio za najmanje 36.975 kuna, za što je od II. okr. na ime dogovorene nagrade primio najmanje 20.400 kuna", navodi USKOK koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.


Tagovi

USKOK Lugar Hrvatske šume Istraga Mito Korupcija Drvna masa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?