Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 13.01.2017. 20:00

Međunarodna trgovina ugrožava floru i faunu

Naša planeta suočava se sa novim masovnim izumiranjem vrsta, šestim u proteklih pola milijarde godina. Različite biljke i životinje nestaju 1000 puta brže nego pre nekoliko sotina godina.

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay
  • 1.613
  • 79
  • 0

Međunarodna trgovina sve više ugrožava životinjske i biljne vrste, prenosi Euractiv. Istraživači su objavili pregled područja, koja su najizloženija uticaju izvoza proizvoda i potrošnje u SAD, EU, Kini i Japanu.

Ovaj "svetski atlas pretnji" upoređuje stanje oko 7.000 ugroženih vrsta i poreklo i odredište određenih proizvoda.

"Svi globalni lanci koji prodaju proizvode od ajfona do Ikeinog nameštaja, doprinose smanjenju divlje fore i faune: jedna trećina svih pretnji vrstama povezana je sa međunarodnom trgovinom, pokazala je ranija studija" stoji u tekstu.

7.000 ugroženih vrsta

Mapa pokazuje na primeru proizvodnje kafe ili soja, da se krčenjem šume na Sumatri u Indoneziji, i državi Mato Groso u Brazilu, dodatno smanjuje već ugroženo stanište desetina vrsta životinja i biljaka. Krčenju šuma za potrebe proizvoda namenjenih SAD može se pripisati oko 2% pretnji koje ugrožavaju žabu Atelopus spumarius u Brazilu.

Stanište slonova, crnog orla i malezijskog medveda smanjuje se zbog eksploatacija drva iz malezijskih šuma,koji se koriste za proizvode koji se troše u Evropi i Kini. Vunasti majmun pauk ugrožen je u Brazilu, zbog uzgoja goveda i krčenja šuma.

U Španiji i Portugalu izvestan je nestanak risa zbog izgradnje nasipa za potrebe irigacije, zbog povećana potražnja maslinovog ulja. Jugoistočna Azija je najranjivije područje kada je reč o morskim vrstama. Na njih najviše utiče potrošnja u SAD i EU. Posledice su izlovljavanje riba i zagađenje.

Novac za zaštitu odlazi u bogate zemlje

Istraživač Keičiro Kanemoto sa Univerziteta Šinšu u Macamotou u Japanu rekao je da se 90% od oko 6 milijardi dolara, koje se godišnje daju na zaštitu ugroženih vrsta, potroši u bogatim zemljama, a retko u zemljama u kojima se nalaze najugroženije tačke. Objasnio je da bi istraživanje trebalo da omogući direktnu saradnju između proizvođača i potrošača, kako bi se omogućilo izdvajanje prioritetnih zona.

Foto: JakeWilliamHeckey / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Ekologija Ugrožene vrste Međunarodna trgovina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.