Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 07.09.2019. 15:30

Milan Nikolić: Ukoliko prekršimo dogovor s prirodom - nestat ćemo

Sociolog i futurolog Milan Nikolić predviđa da bi rastom prosječne temperature za 15 stepeni nestali uslovi za poljoprivredu.

Foto: Bigstockphoto/Imfoto
  • 111
  • 8
  • 0

Sociolog i futurolog Milan Nikolić upozorava da ukoliko svi zajedno ne preduzmemo ozbiljne korake na sprječavanju klimatskih promjena, samo metan oslobođen iz vječno zaleđene zemlje zbog požara mogao bi da prouzrokuje nesagledive posljedice po čovječanstvo.

Predviđa da bi na našem prostoru mogla biti pustinja kao u Africi, međutim i da postoje načini da se spriječi ono najgore. 

Milan Nikolić: Efikasnija borba kada bi se manje novca trošilo na ratovanje 

Napominje da bismo se mogli boriti efikasnije protiv zagrijavanja planete ako bi se manje novca trošilo na oružje i ratovanje, otimanje nafte i gasa, kao i fosfatnih goriva, koji su doveli do otopljenja. Ako bi se za borbu u spašavanju civilizacije i planete kako kaže, izdvajalo više kapitala, moguće bi bilo da se ocean "posije željezom", pa bi planktoni usisali CO2 i metan.

Napominje i podsjeća da je činjenično gledano situacija preozbiljna, te da je pređen prag preko koga bez ogromnih napora i zajedničkih snaga nije moguće riješiti problem. Ima još nade, jer po njegovim riječima imamo još nešto više od 10 godina da uradimo nešto ozbiljnije, kako bi spriječili katastrofu.

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

Izbacivanje metana u atmosferu podiglo bi temepraturu i za 10 stepeni

Po njegovom mišljenju najviše zabrinjava to što gore šume u Sibiru, milioni hektara. Šume se pale same ili zbog visokih temeratura, a one nikada nisu gorjele. "Ispod njih u permafrostu - vječno zaleđenoj zemlji - skrivena je velika količina metana iz prahistorije, a metan 200 puta jače djeluje kao gas na stvaranje efekta staklene bašte od CO2," rekao je Nikolić, prenose Večernje novosti.

Arktički krug gori, u Norveškoj sobovi ugibaju od gladi 

Prema njegovim riječima, izbacivanje metana u atmosferu podiglo bi temepraturu do kraja vijeka u prosjeku možda i za 10 stepeni. Rastom temperature za samo šest stepeni, nestala bi polovina biljnih i životinjskih vrsta, rastom za 10 opstale bi samo najupornije vrste, a za 15 stepeni - ne bilo više uslova za poljoprivredu.

Krivac: Domininacija neoliberalane ideologije u svijetu

Nikolić kaže, "krivca" za ovakvo stanje vidi i u domininaciji neoliberalane ideologije u svijetu, koja je, smatra, pala na svim testovima. Kaže da vladaju interesi uskog kruga ljudi, nestaje pitka voda i hrana. Izvjesno je, da će već sredinom vijeka na planeti biti 10 milijardi ljudi, da će hrane i vode biti upola manje.

Planeta Zemlja neće imati dovoljno pitke vode do 2040. godine

Smatra da je ljudska pohlepa samo u Amazoniji uspjela da izazove ogromnu štetu za već i onako alarmantne klimatske promjene i rast temperature čije će se posljedice tek sumirati. Podsjetio je i  na to da je u Amazoniji do danas izbilo više od 70.000 požara.

Zabrinjavajuća situacija je i u Africi gde se bilježi 70 odsto svih svjetskih požara.

Nikolić upozorava da između čovjeka i prirode postoji vjekovni ugovor - drveću dajemo CO2 i metan u zamjenu za kisik i ako taj dogovor prekršimo, direkno ćemo uništiti sebe.


Tagovi

Klimatske promene Poljoprivreda Voda Hrana Suša Milan Nikolić


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.