Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 16.03.2021. 09:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Milion KM za prijedorske poljoprivrednike - subvencije i završetak hladnjače

Događaj je imao za cilj uključivanje svih nivoa vlasti kod rješavanja problema u jednoj od najvažnijih oblasti - u agraru. Osim toga, na taj način puža se i podrška održivom razvoju poljoprivrede i sela.

Foto: Gordana Vila
  • 55
  • 29
  • 0

U Prijedoru je, u skladu s epidemiološkim mjerama, organizovan okrugli sto na temu: "Razvoj poljoprivrede i sela i uloga klastera". Organizator je bio Poljoprivredni klaster "Una-Sana", a cilj je udruživanje proizvođača i promocija domaćih proizvoda. Ovaj susret uzgajivača, zadrugara i predstavnika svih resora vlasti bio je, prije svega, prilika za predstavljanje domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Tako su posjetioci imali priliku da vide i probaju domaće sokove, vina i druga pića, sušeno voće, sireve i brojne druge, nastale pod Kozarom. Među izlagačima svoje proizvode predstavili su i učenici i profesori prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole.

 Prezentovalao se deset izlagača, koji su već imali priliku da svoje produkte ponude javnosti tokom prošlog mjeseca na Poljoprivrednom sajmu u Banjaluci.

"Prema mišljenju proizvođača, najveći problem u oblasti poljoprivrede je plasman na tržištu, skladištenje i transport", kaže za Agroklub menadžer "Una-Sane", Siniša Slijepac, dodajući da je osim toga, veliki izazov i zastarjela tehnologija proizvodnje, kao i mehanizacija kod naših farmera.

Važan voćarski kraj velikog potencijala

Područje Potkozarja i Prijedorske regije oduvijek je važilo za izrazito voćarski kraj, pun značajnih resursa, bogate prirode i povoljnih prirodnih uslova za uzgoj brojnih kultura. Jedan od zaključaka održanog okruglog stola je da se takve prednosti moraju maksimalno iskoristiti jer je poljoprivreda jedna od najznačajnijih djelatnosti u tom dijelu zemlje.

Iskorisiti prirodne prednosti maksimalno 

 Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske, Goran Bursać, izjavio je da je ovaj događaj dobra prilika da proizvođači iznesu svoje probleme i da će im resorno ministarstvo pomagati da što kvalitetnije promovišu proizvedena dobra, podignu svoja gazdinstva i unaprijede proizvodnju.

Podsjetio je da je preko Agencije za koordinaciju poljoprivrednih projekata prije godinu dana osnovano sedam klastera na području RS i da je to dobar način da prevaziđu probleme na koje nailaze.

Za podršku poljoprivrednicima - milion KM

Grad Prijedor sektor poljoprivrede, smatra jednim od najznačajnijih, zaključeno je ovom prilikom. Prema riječima njegovog  gradonačelnika, Dalibora Pavlovića, u cilju poboljšanja položaja poljoprivrednih proizvođača, iz gradskog budžeta ove godine planirano je izdvajanje oko milion maraka za subvencije, kao i za završetak hladnjače u Omarskoj kod Prijedora.

Clj je podržati proizvođače 

Manifestacija je imala za cilj uključivanje svih nivoa vlasti kod rješavanja problema u jednoj od najvažnijih oblasti - u agraru. Osim toga, na taj način puža se i podrška održivom razvoju poljoprivrede i sela, a bez jakog sela, nema ni snažne lokalne zajednice.


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Udruživanje proizvođača Poljoprivredni klaster Siniša Slijepac Voćarski kraj Goran Bursać Dalibor Pavlović


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]