Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplin
  • 29.11.2018. 18:00

Mini pogoni za maksi energiju, danski farmeri spremni ulagati u pogone za proizvodnju bioplina od stajnjaka

Ponuđen je koncept udruživanja nekoliko farmera u svrhu proizvodnje bioplina.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy
  • 155
  • 8
  • 0

Neki gledaju u budućnost: preko polovice danskih farmera spremno je ulagati u zajedničke pogone za proizvodnju bioplina od stajnjaka. Danska, zemlja koje već danas preko 80 posto svojih energetskih potreba zadovoljava vjetroelektranama do sredine desetljeća želi svu svoju energiju dobivati iz obnovljivih izvora, a bioplin je jedan od elemenata nacionalne energetske slagalice. Postavljen je cilj desetpostotnog udjela biogoriva u prometu, ali i preradu polovice stajnjaka u bioplin do 2020. godine.

Iako, ovaj zadnji cilj izgleda neće biti dostignut jer ponuđeni model nije odgovarao farmerima. Stoga je osmišljen novi koncept s dvoje ili više farmera koji udružuju resurse i kolektivno ulažu u vlastiti pogon za bioplin. Ti mini pogoni bi obrađivali prosječno 25 tisuća tona stajnjaka godišnje –  nekih 500 krava proizvodi tu količinu stajnjaka. Tona stajnjaka daje oko 10NM3 bioplina. Jedan NM3 bioplina proizvodi 9,67 KWh. Preneseno u praksu, prosječan pogon za proizvodnju bioplina, dakle onaj koga hrani nusproizvod farme/farmi  s nekih 500 krava, osigurava dovoljno energije za prosječne potrebe 455 kuća. Ulaganja? Prema studijama, to je između 40,24 i 53,56 eura po toni.

Agromek 2018 - najveći sajam sjevera Europe

Prednosti ovog koncepta su da okupljaju farmere oko zajedničkog cilja i da je sirovina doslovno na pragu postrojenja za proizvodnju bioplina. Potencijalni investitori računaju na uobičajeno izdašnu potporu države, od povoljnih kredita do jednako povoljnih ugovora. Ali anketa je među zainteresiranima pokazala da su voljni prihvatiti 40-postotnu redukciju potpora u zamjenu za napuštanje partnerstva s državom, ukoliko ocijene da im se to više isplati.


Tagovi

Bioplin Stajnjak Danska


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]