Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slučaj motika
  • 06.06.2022. 08:30

Ministarstvo poljoprivrede: Motika nije zabranjena, ali ne donosi potpore

Nakon upozorenja Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, oglasilo se resorno ministarstvo.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 1.678
  • 260
  • 1

Motika nije zabranjena, uzvraća Ministarstvo poljoprivrede na reagiranje Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača.

Kako stoji u odgovoru kojeg su poslali za portal Index, nema zabrane korištenja spomenutog oruđa već se za takav način suzbijanja korova više ne ostvaruju bespovratne potpore kroz IAKS mjeru 10. 

Pojašnjavaju da je tip operacije 10.1.16. Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada (MUK) programiran da bi se smanjilo korištenje herbicida upotrebom prihvatljive poljoprivredne mehanizacije.

Uklanjanje korova kod podizanja intenzivnih nasada s velikom gustoćom sadnje zbog malog razmaka između redova sadnje, nemoguće je, kažu, uobičajenom mehanizacijom i priključnom opremom zbog čega se moraju koristiti posebni strojevi i oruđa (oprema) s bočnim pomakom, kako pri radu ne bi došlo do oštećenja stabla ili trsta.

"Od korisnika mjere očekuje se da korov uklanja priključnom opremom poput malčera, četke i drugih traktorskih priključaka. Oni su ovom mjerom dopušteni", stoji u odgovoru Indexu. 

Podsjećamo, iz HSEP-a su naveli da je u Strateškom planu ZPP-a odnosno tzv. Zelenoj arhitekturi koja zamjenjuje zelena plaćanja, mehaničko protumačeno kao "mehanizirano" tako da je dozvoljena isključivo upotreba mehanizacije.

Apsurd lošeg prijevoda: Poljoprivrednicima zabranjena motika?

Reagirali su i na odgovor Ministarstva navodeći da je "ovaj apsurd samo kap u moru svih nepravilnosti i nebuloznih situacija koje poljoprivrednici iz dana u dan proživljavaju".

Između ostalog, kažu i da ispada kao da su poticaji neka milostinja koja se dijeli i onda se ljude koji najviše rade stalno kontrolira, kažnjava, ponižava radi niza besmislenih pravila koja vrijeđaju intelekt, a još k tome se i stalno mijenjaju.

"Ne možemo više šutjeti i pakirati mladima kofere za Njemačku umjesto da preuzimaju poljoprivredna gospodarstva", objavili su.

? Iz Ministarstva poljoprivrede stigao je odgovor novinarima Indexa - motika nije zabranjena ali ako ju koristite kao...

Objavljuje Hrvatski savez udruga ekoloskih proizvodaca - HSEPPonedjeljak, 6. lipnja 2022.

Izvori

Index


Tagovi

Motika IAKS mjere ZPP HSEP Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P