Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrabljivanje djece
  • 03.03.2020. 14:30

Na plantažama kave rade osmogodišnjaci? Gvatemalski predsjednik najavio istragu

Kavom koju uberu djeca, navodno se opskrbljuje švicarski Nespress, u vlasništvu prehrambenog giganta Nestlea te još pet tvrtki koje su povezane s američkim Starbucksom.

Foto: Depositphotos/urf
  • 274
  • 62
  • 0

Vlada Gvatemale pokrenut će istragu o navodima da na plantažama kave u toj zemlji rade djeca. Gvatemala je najveći proizvođač kave u Srednjoj Americi, a nakon što je u ponedjeljak britanski televizijski kanal Channel 4 emitirao dokumentarni film koji prikazuje djecu koja rade na plantažama, predsjednik Alejandro Giammattei najavio je istragu. 

U priči i Nespress i Starbucks

Neka od djece stara su tek osam godina. Kavom koju uberu, navodno se opskrbljuje švicarski Nespress, u vlasništvu prehrambenog giganta Nestlea te još pet tvrtki koje su povezane s američkim Starbucksom, piše qcostarica.com

Iako je najavio istragu, Giammattei je na konferenciji za novinare uoči emitiranja dokumentarnog filma komentirao kako su navodi o dječjem radu sastavni dio međunarodnih nastojanja da se diskreditiraju Nespresso i Starbucks, čime se "ozbiljno ugrožava sektor proizvodnje kave". 

Djeca plaćena 6,5 kuna po danu da bi industrija čokolade profitirala?

Glavni izvršni direktor Nespressa, Guillaume Le Cunff rekao je prošli tjedan da su u Gvatemalu poslali tim istražitelja kako bi utvrdili istinitost navoda. Također, obustavili su nabavu kave do završetka istrage. "Dječjem radu nema mjesta u našem lancu opskrbe", poručio je Le Cunff.

Reagirao i George Clooney 

Nije se dugo morala čekati ni reakcija američkog glumca, Georgea Clooneya koji se u reklami za ovu kavu pojavio 2013. godine. Clooney kaže kako je "iznenađen i žalostan" nakon što je istraga otkrila dječji rad u gvatemalskim farmama kave. Ovaj glumac je kao tinejdžer pomagao na obiteljskoj farmi duhana u Kentuckyju pa može govoriti iz iskustva kada je u pitanju dječji rad. 

Gvatemala je sa 17,3 milijuna stanovnika 10. najveći svjetski proizvođač kave i najveći u Srednjoj Americi. 


Tagovi

Izrabljivanje djece Dječji rad Plantaža kave Branje kave Istraga George Clooney Nespress Starbucks


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.