Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjerenje tuče
  • 10.05.2022. 12:00
  • Primorsko-goranska, Vrbnik

Na sedam kvarnerskih lokacija postavljeni inovativni uređaji za mjerenje tuče i jake kiše

Svrha mjerenja je kontrola štete u poljoprivredi i očuvanje kvalitete proizvoda, istaknula je na predstavljanju u Vinariji Katunar Vesna Đuričić, čelnica Hrvatskog meteorološkog društva.

Foto: Blanka Kufner
  • 206
  • 51
  • 0

U Vinariji Katunar na otoku Krku predstavljen je projekt Kvarner Extrem - Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena, koji je trenutno u testnoj fazi.

Ciljane skupine projekta su kvarnerski poljoprivrednici, a izmjereni i prezentirani podaci mogli bi biti od velikog značaja osiguranicima u lakšem dokazivanju šteta na nasadima. Naime, tuča i jaka kiša su ‘vrlo lokalne pojave’, a službena mjeranja odvijaju se samo na nekim mjestima. Upravo u tome je velika vrijednost projekta, smatra Vesna Đuričić, čelnica Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) i voditeljica projekta.

“Svrha mjerenja je kontrola štete u poljoprivredi i očuvanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda”, rekla je na predstavljanju u Vrbniku te istaknula poseban značaj koji proizlazi iz suradnje znanosti i lokalne zajednice.

Tuča na Kvarneru najčešća u travnju i studenom

Uređaji mjere broj zrna tuče i sugradice, intenzitet i količinu kiše. “Analizom podataka će se moći bolje shvatiti rezultati klimatskih promjena na ovom području”, rekla je Đuričić i dodala da to može pomoći u prilagodbi sve većim promjenama klime kojima svjedočimo.

Tuča i jaka kiša su ‘vrlo lokalne pojave’, a službena mjeranja odvijaju se samo na nekim mjestima

Radi se o korisnom i zanimljivom projektu koji podrazumijeva postavljanje mreže inovativnih uređaja za mjerenje tuče i jake kiše na 7 lokacija – po dvije na Krku i Cresu, po jedna na Rabu i Pagu te na području Novog Vinodolskog.

Dosadašnji podaci koje je za svoj diplomski rad prikupila Lucija Blašković pokazuju da se na području Kvarnera tuča najčešće pojavljuje u travnju i studenom oko podneva.

Da bi bilo dobro mjeriti također jačinu vjetra smatra Anton Katunar, vinogradar i vlasnik vinarije u kojoj je prezentacija održana. “Nije svejedno ako nema vjetra ili on puše brzinim 50 kilometara na sat pa grozd, primjerice, nimalo nije zaštićen lišćem”, istaknuo je.

Spomenuo je također kako zadnjih godina primjećuje velike i nagle promjene temperature. Jednom je prilikom, prisjeća se, u sat vremena temperatura pala za čak 15 stupnjeva. U kombinaciji s burom tada dolazi do značajnih negativnih posljedica na poljoprivrednim kulturama.

Mobilna aplikacija

Za koji mjesec bi u funkciji također trebala biti mobilna aplikacija koja će omogućavati da se u realnom vremenu, pomoću pametnih telefona i ostalih sličnih uređaja, o pojavi tuče i jake kiše na pojedinim lokacijama informiraju tijela lokalne vlasti, interventne službe, poljoprivrednici i ostala javnost.  

Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, partnera na projektu, napomenuo je da bi, osim poljoprivrednicima, izmjereni pokazatelji mogli biti korisni za promet te vlasnicima kućnih fotonaponskih elektrana koje mogu nastradati od tuče. Smatra da su ovakvi projekti potrebni jer se zbog klimatskih promjena očekuje sve više ekstrema.

Bilo bi dobro mjeriti i jačinu vjetra, smatra Anton Katunar, 

Ukupna vrijednost projekta Kvarner Extrem nešto je veća od 480.000 kuna. Bespovratna sredstva u 85-postotnom udjelu osigurana su iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna.


Fotoprilog


Tagovi

Tuča Eko Kvarner HMD Štete Projekt Kvarner Extrem Vesna Đuričić Anton Katunar Vjeran Piršić Vinarija Katunar Krk Vrbnik


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]