Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 14.06.2022. 09:10
  • Krapinsko-zagorska, Bedekovčina

Nema kraja štetama? Zagorje ponovno poharalo olujno nevrijeme s tučom

Stradao je jučer i dio Zagrebačke te Koprivničko-križevačke županije, a na potrebu sustava protugradne obrane upozorio je tek koji dan prije eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
  • 374
  • 196
  • 0

Novo olujno nevrijeme s tučom poharalo je jučer Krapinsko-zagorsku županiju.

Kako je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, zahvatilo je dijelove općina Bedekovčine, Gornje Stubice i Marije Bistrice. U mjestu Poznanovcu, općina Bedekovčina došlo je do plavljenja skladišta te dionice državne ceste D24, dok je u općini Marija Bistrica zaprimljena dojava o nanosu blata i šodera na državnoj cesti D29 od Laza Bistričkog prema Mariji Bistrici. Više građana prijavilo je prodor vode u kuće i naviranje oborinskih voda te palo drveće.

U obilasku općina pogođenih nevremenom su bili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula.

Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je dojavu o poplavljenom podvožnjaku te nestanku struje u naselju Starigrad. Na području Zagrebačke županije, grada Zaprešića padala je tuča veličine lješnjaka.

Žurne službe upućene su na teren radi otklanjanja posljedica nevremena. Nevrijeme je, kažu i iz Hrvatske vatrogasne zajednice, izazvalo prekid prometa radi velike količine tuče i obilne kiše te padanja stabla i granja po prometnicama, a izazvalo je velike štete na krovištima i poljoprivrednim kulturama. Na 15 tehničkih intervencija bilo je angažirano oko 55 vatrogasaca sa 15 vozila. 

Vatrogasci s područja Krapinsko-zagorske županije uklanjali su stabla i granje, čistili prometnice od nanosa blata, dijelova krovišta, postavljali zečje nasipe te ispumpavali podrumske i kućne prostore.

Vatrogasci su uklanjali stabla, ispumpavali vodu iz podruma... (Foto: HVZ)

Slična situacija je bila na cijelom području Zagrebačke županije. 

Samo nekoliko dana prije oluje, eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić, zajedno je s Udrugom raketara protugradne obrane Republike Hrvatske, upozorio da sustav protugradne obrane po Zakonu postoji, ali se sustavno godinama uništava, poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, šteta na uništenoj imovini broji se u milijunima, a nesposobna vlast sliježe ramenima.

"Danas govore o postavljanju mreža. Tko će to platiti?", upitao je Sinčić.

Postavio je i pitanje kako će jedan poljoprivrednik funkcionirati sa traktorima na površini na kojoj se na svaki metar postavlja stup, što će biti sa plastikom od mreže koju će uništiti malo jača tuča i koja će padati na zemlji i u zemlju? Mreže se mijenjaju svakih par godina. Tko će to financirati?

"Sve zemlje u okruženju i šire imaju riješen sustav protugradne obrane, mi čekamo nepogodu pa isplaćujemo štetu u iznosu od 15 posto. Tko će ostati u ovoj državi, tko će raditi na zemlji i što ćemo na kraju, jesti? Uvozno smeće?", naglasio je zaključivši da Banovina stoji uništena, Zagreb stoji neobnovljen, Slavonija se prazni, brodogradnja uništena.

"Što dalje?", pita Sinčić. 

// UNIŠTEN SUSTAV PROTUGRADNE OBRANE U HRVATSKOJ // I dok razvijene zemlje unaprijeđuju poljoprivredu, dok pustinje...

Objavljuje Ivan Vilibor SinčićSubota, 11. lipnja 2022.

Tagovi

Olujno nevrijeme Tuča Štete Civilna zaštita Zagorje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]