Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolom oblaka
  • 24.06.2019. 14:45
  • Brodsko-posavska, Cernik

Nezapamćeno: Bujica nosila tanjurače, životinje, drva za zimu, uništila usjeve...

Veklike su štete nastale na usjevima, stoci, gospodarskim i stambenim objektima i na poljoprivrednoj mehanizaciji u selima općine Cernik, a uslijed nezapamćenog olujnog nevremena.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 9.894
  • 1.031
  • 0

Jučerašnje olujno nevrijeme s prolomom oblaka koje je u poslijepodnevnim satima zahvatilo sela Opatovac, Podvrško i Baćindol u općini Cernik načinilo je velike štete osdobito u Opatovcu. Vodena bujica koja se slila seoskim potokom porušila je manje gospodarske objekte, prevrtala i nosila poljoprivredne strojeve, neki stanovnici na toj strani sela ostali su bez ogrjeva koji je odnijela voda, stradale su ovce i druge životinje, uništeni vrtovoi uz potok i druge poljoprivredne kulture. 

Nikada nije bilo ovako snažnih vodenih bujica

Mještani kažu bilo je i prijašnjih godina vodenih bujica, ali nikada tako snažnih kao jučerašnja koja je praktično rušile sve pred sobom

"Sada je vodena stihija porušila i manje gospodarske objekte, nadstrešnice, nosila poljoprivredne strojeve: tanjurače, zubače, plugove, kosilice, traktorske prskalice, uništila usjeve, sve što je bilo na udaru. Uz potok imamo najviše vrtova, ljudima je bujica uništila gotovo sve povrće", kaže Zlatko Jurković, poznati vinogradar i vinar iz Opatovca. Na sreću, 2 hektara njegovih vinograda nalazi se na brdu, pa nije bilo veće štete.  Ivan Gudović kaže da je voda je prodrla u šupu sa strojevima: "Odnijela mi je rasipač, sijačicu, špricu za kukuruz, a zamrzivač i hladnjak su oštećeni kao i namještaj".

Mještani danas saniraju ogromne štete

"U kući su nam oštećeni šivaći stroj, kuhinjski elementi, plinska peć, kauč, zamrzivač, hladnjak, sve novo. Voda nam je srušila šupe, perad nam je stradala. Pedeset godina ovdje živim i nikada se takvo što nije dogodilo, ogromna je šteta, ovo je nezapamćeno", kaže Anica Gudović koju smo sa snahom Brigitom zatekli oko ruševina koje će se morati sanirati.

"Ja sam se nedavno udala ovdje, a ovo što smo jučer doživjeli to je bilo strašno. Voda je nosla sve pred sobom, rušila je i zidove. Sada opet trebamo uložiti puno truda i rada da bismo sve to opet obnovili", kaže Brigita.  

Poplava odnijela dvije ovce i četvero janjadi

Marko Bradašić, mladi voćar iz Opatovca kaže da mu je poplava odnijela 2 ovce i 4 janjadi. Neke utopljene životinje tek su danas pronašli pod drvima. Ovih dana planirao je kombajnirati ječam, ali mu je jučerašnja poplava uništila sav usjev.  

Općinski načelnik Vitomir Žakić odmah je jučer obišao Opatovac i druga područja gdje se, kako kaže, uvjerio u teške posljedice poplave, a i danas smo ga zatekli u Opatovcu gdje je organizirna akcija sanacije šteta.

Cerničani ne pamte ovakvo nevrijeme

"U jučerašnjoj nepogodi najviše su sutaradala mjesta Opatovac, Podvrško i dio Baćindola. Voda je prodrla i u podrume i prostorije obiteljskih kuća gdje je dosta stradalo bijele tehnike i drugih kućanskih aparata. Posljedice proloma oblaka su velike, štete se zbrajaju, a mi kao općina u suradnji sa Hrvatskim vodama i privatnom tvrtkom "Gudeljević" danas radimo na saniranju šteta od kanala, nasipa, protoka, pomoći ćemo i u traženju strojeva. 

Jutros smo Brodsko-posavskom županu Danijelu Marušiću podnijeli zahtjev za proglašenje zajedno s općinom Rešetari u kojoj su neka mjesta također stradala. Pomoći ćemo ljudima koliko budemo mogli napraviti, a zamolit ćemo za pomoć i Vladu Republike Hrvatske", kaže načelnik Žakić.


Fotoprilog


Tagovi

Olujno nevrijeme Prolom oblaka Općina Cernik Bujica nosila strojeve Bujica nosila životinje Sanacija štete Poplavljeni usjevi


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.