Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Animalni otpad
  • 18.09.2019. 09:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Objavljena studija o otpadu životinjskog porijekla i program njegova uklanjanja

Stanje odlaganja otpada nije samo ekološki, nego i zdravstveni problem, a za sobom vuče i negativno odražavanje na turizam i druge oblasti života, istakla je Adela Beriša Fazlagić, projekt menadžer i stručni saradnik za projekte u INZ-u.

Foto: INZ
  • 56
  • 5
  • 0

Zenica je protekle sedmice bila domaćin završnoj Konferenciji na kojoj su prezentirani Studija izvodljivosti zbrinjavanja otpada životinjskog porijekla i Program uklanjanja postojećih odlagališta, jama i grobalja za otpade životinjskog porijekla sa procjenom sredstava za područje Zeničko-dobojskog kantona.

Značajni kapaciteti u ZDK

Projekt koji je tokom prošle i ove godine realizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), uz vlastita sredstva, sufinansiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te predstavlja prvi ovakav sveobuhvatan dokument na području cijele BiH, stoji u saopštenju INZ-a gdje naglašavaju kako je ta činjenica značajna kada se zna da je na području ZDK registrovano 25 posto stočnog fonda cijele države, a i dva najveća prerađivačka kapaciteta i bh. izvoznika se nalaze na području ovog kantona.

"Na projektu je radilo pet stručnjaka INZ-a. Stanje odlaganja otpada nije samo ekološki, nego i zdravstveni problem, a za sobom vuče i negativno odražavanje na turizam i druge oblasti života", istakla je Adela Beriša Fazlagić, projekt menadžer i stručni saradnik za projekte u INZ-u.

Ovi strateško – akcioni dokumenti, izrađeni su na osnovu stvarnih pokazatelja i podataka prikupljenih kroz obilaske općina/gradova i subjekata, u kojima je prikazano stvarno stanje o količinama, subjektima, divljim deponijama, trenutnim načinima odlaganja i primjerima dobre prakse, te su dati prijedlozi za rješavanje ovog velikog ekološkog, zdravstvenog, ekonomskog i turističkog problema.

Date preporuke o upravljanju i zbrinjavanju animalnog otpada

Pored toga, Studijom su date preporuke o upravljanju i zbrinjavanju animalnog otpada na području ZDK u skladu sa međunarodnim preporukama i prioritetizaciji ovog problema u BiH kao i preporukama kantonalnih strateških dokumenata. Studija je prvi put stručnoj i široj javnosti bila predstavljena na pomenutoj konferenciji.

Iako je Studija izrađena za Zeničko – dobojski kanton, s obzirom na ozbiljnost i značaj problematike za sve općine, kantone i druge nivoe vlasti, njena metodologija, sadržaj i preporuke itekako su važne i primjenjive u drugim općinama, kantonima i nadležnim ministarstvima i institucijama, pojašnjavaju u INZ-u. 

Rusmir Goletić, dr.vet.med., stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju, je istakao da postoji visoka spremnost i želja za rješavanjem ovih problema u svih dvanaest općina ZDK.

Učesnici iz oba bh. entiteta

"Studija je željela da dadne startne odgovore, da ukaže da jame i grobnice trebaju biti izgrađene na pravilan način, barem kao privremeno rješenje, i to da budu neporopusni objekti, bez ocjeđivanja u podzemne vode, za što postoje tehnologije i načini", istakao je između ostalog Goletić.

Konferencija je okupila učesnike iz oba bh. entiteta, pa je bila prilika za razmjenu informacija o načinu rješavanja, zakonskim odrednicama i primjerima praktičnog rješavanja ovih problema u drugim dijelovima BIH.

Program i studija prezentirani u Zenici predstavljaju prvi konkretan rezultat onog što je traženo putem Strategije i Studije koju je na nivou BiH usvojilo Vijeće ministara BiH, a kojima je preporučena izrada strateških pristupa i rješenja problema neadekvatnog upravljanja animalnim otpadom na nižim nivoima – kantoni i općine. Studija INZ-a u ovom kantonu pionirski je potez ovog tipa u BiH.


Tagovi

Animalni otpad Studija Program Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete