Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnji otkup
  • 23.02.2023. 09:00

Otkup s OPG-ova porastao za više od 27 posto?

Podatke o godišnjem otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda objavio je Državni zavod za statistiku.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 263
  • 28
  • 1

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o godišnjem otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda za prošlu, 2022. godinu.

U njima stoji da je ta vrijednost iznosila 11.927,9 milijuna kuna. "Od toga je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 6.902,8 milijuna kuna ili 57, posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 5.025,1 milijuna kuna ili 42,1 posto", stoji u podacima. 

Kako navodi DZS, u usporedbi s 2021., vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda porasla je za 29,2 posto, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata porasla za 30,4 posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava rasla za 27,5 posto.

Najveći utjecaj imaju žitarice

Na porast ukupne vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su biljni i stočni proizvodi, što je prouzročeno povećanim cijenama i količinama kako biljnih tako i stočnih proizvoda.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2022. imaju skupine žitarice i to 50 posto, zatim uljarice s 20,9, vino 10 posto i povrće s 5,8 posto.

U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti. "I u skupinama uljarica, vina i povrća došlo je do porasta vrijednosti podjednako zbog povećanih količina te otkupnih i prodajnih cijena", kažu iz DZS-a.

Kako navode, u skupini žitarica došlo je do porasta zbog većih otkupnih i prodajnih cijena.

U strukturi vrijednosti stočarstva najveći udio čini kravlje mlijeko, 26,8 posto, svinje 25,8 i goveda 24 posto. U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti.

"Na porast vrijednosti u skupinama kravljeg mlijeka, svinja i goveda više su utjecale otkupne i prodajne cijene nego količine", zaključuju iz DZS-a.


Tagovi

DZS Otkup Prodaja Poljoprivredni proizvodi OPG Poslovni subjekti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)