Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberski poljoprivrednici
  • 15.12.2019. 12:00

Plodna Semberija odustaje od poljoprivrede? Velike nade polažu u Vijeće ministara BiH

Semberski poljoprivrednici nalaze se u teškoj situaciji zbog niskih otkupnih cijena i velikih troškova repromaterijala. Velike nade polažu u Vijeće ministara BiH.

Foto: Depositphotos/bwillmetts
  • 256
  • 38
  • 0

Semberski poljoprivrednici ne samo da su smanjili površine pod pšenicom, o čemu smo na Agroklubu već pisali, nego i kukuruza, a sve zbog niskih otkupnih cijena i velikih troškova repromaterijala.

U Semberiji 20% manje površina pod pšenicom - pojedini ju siju samo zbog plodoreda? 

"Trenutno stanje ne sluti na dobro, podsticaji su nam smanjeni sa 250 na 200 KM, najvaljeno je još jedno smanjenje otkupne cijene pšenice i kukuruza, a uz to nam i sva mlađa radna snaga odlazi u inozemstvo", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH.

U problemu i voćari, povrtari i stočari

Osim ratara, ova godina nije bila dobra ni za voćare i povrtlare, piše klix.ba. Bakajlić ističe kako je, kada je riječ o voćarima, najteža situacija bila kod šljivara koji su ove godine na nuli. "Sortu šljive u početku su skinula dva rana mraza, ali ono što je ostalo u manjim količinama išlo je za izvoz u Rusiju. Povrtlari su pretrpjeli velike štete, posebno oni koji su vršili uzgoj na otvorenom, zbog vremenskih nepogoda, a muke nisu zaobišle ni one koji rade u plastenicima", rezimira Bakajlić.

Velikih problema imali su i stočari, a zbog zastoja izvoza tovnih grla. Interventni otkup kojega realizira Vlada RS olakšala je donekle ovu situaciju. Baklajić kaže kako je u Semberiji do sada natovareno blizu dvije hiljade tovnih grla, od njih 10.000, a oni bikovi koji su lakši od tone, prema cijeni od 3,90 KM po kg pojeli su sami sebe, odnosno od njih nema nikakve zarade. 

Velike nade polažu u Vijeće ministara BiH

Upravo zbog svega ovoga Bakajlić prognozira kako će u idućoj godini uzgoj bikova biti znantno smanjen, ali i proizvodnja voća i povrća. 

"Ljudi odustaju od uzgoja bikova, a prema procjenama našeg udruženja, iduća godina će biti doslovno prekretnica, ili će poljoprivrede iz ove regije nestati ili će se poduzeti ozbiljnije mjere. Mi ne možemo kupovati naftu i repromaterijal po najvišim cijenama u regionu, a da proizvodimo pšenicu, kukuruz, meso i mlijeko. To tako jednostavno ne ide", upozorava Bakajlić. 

Kaže da ako se poljoprivrednim proizvođačima ne izađe u susret, oni će jednostavno propasti, a i onih 2.500 poljoprivrednih proizvođača (prije pet godina ih je bilo 12.000), morat će odjaviti i zatvoriti svoja gazdinstva. Poljoprivrednici u Semberiji puno nade polažu u Vijeće ministara BiH od kojeg očekuju da već početkom iduće godine, nakon cjelokupnog formiranja, u red prioriteta stave i ovu oblast.


Tagovi

Semberski poljoprivrednici Savo Bakajlić Tov bikova Podsticaji Troškovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...