Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 24.04.2020. 11:30

Poljoprivrednoj proizvodnji okrenuli se i čelnici BiH

"Posadite i posijte baštu i njivu, uredite voćnjak! Treba nam domaće proizvodnje hrane, a dobro je i zdravo u vremenu izolacije i krize", poruka je koju je nedavno gradonačelnik Banjaluke uputio građanima.

Foto: Twitter/Dragan Mektić
  • 396
  • 124
  • 0

Korona virus ne samo što je promijenio navike građana već je uticao i na način razmišljanja pa su se tako mnogi po izbijanju pandemije okrenuli svojim imanjima te odlučili da ove godine pokušaju sami proizvesti osnovne životne namirnice za svoje domaćinstvo.

Na ovo ih je u prvom redu natjerao strah od moguće nestašice hrane, ali i brojni apeli vlada širom svijeta da se ljudi u ovoj teško situaciji izazvanoj aktuelnim virusom, trebaju okrenuti domaćoj proizvodnji.

Umjesto fotografija sa putovanja ili iz restorana, kafića i raznih drugih destinacija društvene mreže su ovih dana bogate fotografijama sa gazdinstava na kojima poljoprivrednici uzgajaju voće ili povrće.

U svom pčelinjaku je najljepše

Ipak, nisu samo proizvođači ti koji promovišu domaću proizvodnju, već i brojni ambadsadori, ministri i druge javne ličnosti.

Od britanskog ambasadora u BiH, Matta Fielda, preko šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattler-a, koji često promovišu naše poljoprivrednike ili su se, pak, i sami okušali u proizvodnji pa do domaćih političara poput premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića, koji je poznat kao strastveni pčelar i lovac što često ističe u svojim neformalnim razgovorima sa novinarima.

U slobodno vrijeme premijer dane provodi u svom voćnjaku i pčelinjaku za koje kažu da su mu odmor za srce i dušu.

Javne ličnosti BiH promovišu poljoprivredu (Foto: Instagram/Igor Radojčić)

Iz tog razloga je i inicirao uredbu kojom bi se pčelarima starijim od 65 godina dozvolio odlazak do njihovih pčelinjaka, uprkos zabrani kretanja za starije osobe u vrijeme korona virusa.

"I ja sam pčelar, to znaju svi oko mene. Zdravstveno gledajući, za te ljude je bezbjednije da borave u svojim pčelinjacima nego u stanovima. Sigurno je da ćemo im omogućiti da se neometano kreću i obavljaju svoju djelatnost jer to nije kršenje nikakve naredbe. Oni se tamo ne okupljaju, tamo su sami", izjavio je ranije premijer.

Mnogi su ovih dana "zasukali rukave"

I nije samo Višković taj koji slobodno vrijeme provodi u prirodi obavljajući poljoprivredne radove. Ovih dana mnogi su zasukali rukave i vlastitim primjerom pokazali da je domaće najsigurnije, te su počeli obrađivati vlastite bašte.

Među njima je i bivši ministar bezbjednosti BiH i aktuelni poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Dragan Mektić, koji je ovih dana na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima se vidi kako vrijedno radi na svom porodičnom imanju.

Dugogodišnji pčelar na svom "imunološkom" imanju pokrenuo i uzgoj gusaka

I njegova kolegica i potpredsjednica SDS, Aleksandra Pandurević, se na društvenim mrežama pohvalila svojim poljoprivrednim aktivnostima.

Uz poruku "ono kad se obradujem kopanju" objavila je i fotografije svog poljoprivrednog gazdinstva, čime je dala do znanja da i ona najviše cijeni domaće.

U promociji domaće proizvodnje nimalo ne zaostaje ni gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, koji često objavljuje fotografije na kojima vrijedno obavlja radove na svom imanju.

Uredite voćnjak!

"Posadite i posijte baštu i njivu, uredite voćnjak! Treba nam domaće proizvodnje hrane, a dobro je i zdravo u vremenu izolacije i krize", poruka je koju je nedavno gradonačelnik Banjaluke uputio građanima.

Da je domaće najsigurnije pokazao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, koji je ovih dana aktivno obilazio privrednike širom BiH.

Svako zlo za neko dobro?!

"Radna akcija subotom i podrška domaćoj proizvodnji! Proljećno uređivanje voćnjaka je u toku" napisao je Košarac ispod videa na kojem vozi traktor.

Ovakvih primjera je mnogo kako u BiH, tako i u regionu, ali i svijetu.

Svima njima je zajedničko to što se na sopstvenom primjeru želi poslati poruka da je došao trenutak kada trebamo napraviti zaokret ka većoj proizvodnji domaće hrane i animirati sve one koji imaju neiskorištena poljoprivredna dobra da ih zasiju.

Pandemija korona virusa koja nas je zadesila sigurno je promijenila živote i pravila po kojima smo se do sada ponašali i stoga treba dobro razmisliti da li ćemo imati dovoljnih količina hrane u periodu koji tek stoji pred nama.


Fotoprilog


Tagovi

Korona virus Poljoprivreda Domaća proizvodnja Staša Košarac Radovan Višković Dragan Mektić Aleksandra Pandurević Igor Radojičić Poljoprivredno gazdinstvo Proizvodnja hrane


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete