Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 13.01.2020. 07:30

Porasla vrijednost izvoza iz EU u listopadu, najviše svinjskog mesa

Vrijednost izvoza porasla je na 14,7 milijardi eura (povećanje od 12% u odnosu na listopad 2018.), dok su vrijednosti uvoza porasle na 10,7 milijardi (povećanje od 3,6%).

Foto: Pixabay/borevina
  • 292
  • 46
  • 0

EU je ponovno zabilježila porast vrijednosti mjesečnog izvoza i uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u listopadu 2019. Vrijednost izvoza porasla je na 14,7 milijardi eura (povećanje od 12% u odnosu na listopad 2018.), dok su vrijednosti uvoza porasle na 10,7 milijardi eura (povećanje od 3,6%).

Ta povećanja pridonijela su rekordnom mjesečnom suficitu u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima od 4,0 milijarde eura, što je jedan od najvažnijih rezultata mjesečnog izvještaja o trgovini za listopad 2019. koji je objavila Europska komisija.

Najveći rast izvoza u Kinu

Mjesečne vrijednosti izvoza zabilježile su najveći rast u Kini (porastao je za 655 milijuna eura), Turskoj (za 108 milijuna eura) i Ruskoj Federaciji (za 96 milijuna eura). S druge strane, zabilježen je pad izvoza u Hong Kong (pad od 45 milijuna eura), Alžir (pad od 43 milijuna eura) i Jordan (pad za 35 milijuna eura).

Povećanje je zabilježeno u vrijednostima uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU iz Ukrajine (za 95 milijuna eura), Kanade (za 68 milijuna eura) i Argentine (za 58 milijuna eura). Međutim, došlo je do smanjenja vrijednosti uvoza iz Brazila (pad od 60 milijuna eura), SAD-a (pad od 50 milijuna eura) i Južne Afrike (pad od 48 milijuna eura).

sc
Izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda izvan zemalja članica EU (u milijunima eura), Izvor: Eurostat

Po kategorijama proizvoda, došlo je do povećanja izvoznih vrijednosti svinjskog mesa (povećanje od 375 milijuna eura), pšenice (za 171 milijuna eura), iznutrica (skok od 85 milijuna eura) i mlijeka u prahu (za 64 milijuna eura). Pad je zabilježen u vrijednostima izvoza određenih proizvoda, uključujući šećer od repe i trske (smanjenje od 43 milijuna eura), nejestive proizvode (pad od 30 milijuna eura), maslinovo ulje (pad od 19 milijuna eura) i esencijalna ulja (smanjenje za 13 milijuna eura).

Među najvišim porastom uvoza imale su uljarice (osim soje) (za 154 milijuna eura), tropsko voće (povećanje za 108 milijuna eura) i biljna ulja (osim palminog i maslinovog ulja) (za 93 milijuna eura). U međuvremenu, vrijednosti uvoza smanjile su se za brojne proizvode, poput pogača (pad od 87 milijuna eura) i pšenice (pad od 74 milijuna eura).


Izvori

EC Europa


Tagovi

Trgovina Listopad 2019 Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Uvoz Izvoz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]