Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivede
  • 17.03.2017. 15:05

Potpisan sporazum između FAO i Žita Srbije

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" potpisali su Sporazum o saradnji.

Foto: Rasstock / Big Stock
  • 457
  • 20
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" potpisali su Sporazum o saradnji, na osnovu ugovora o saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ovim je nastavljena institucionalna, stručna i finansijska podrška ovih međunarodnih organizacija razvoju sektora poljoprivrede u Srbiji.

Šta obuhvata Sporazum?

Sporazumom se predviđa saradnja u brojnim aktivnostima, čiji je cilj dugoročni razvoj i unapređenje proizvodnje, kao i trgovine žitaricama i uljaricama. Planirana je izrada sektorske analize i istraživanja tržišta, kako bi se identifikovali mogućnosti i problemi u izvozu. To se odnosi na kvalitet žitarica, infrastrukturu i logistiku, ali i na uspešno promovisanje proizvoda iz Srbije na inostranim tržištima.

Sporazum se tiče i unapređenje kapaciteta Udruženja i njegovih članova, proizvođača i trgovaca žitaricama i uljaricama, kroz adekvatno informisanje, edukaciju, učešće na međunarodnim skupovima i upoznavanje sa potencijalnim inostranim partnerima i njihovom najboljom praksom u poslovanju.

Saradnja od izuzetnog značaja

Proizvodnja žitarica i uljarica čini čak 50% ukupne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, a izvoz ovih sirovina i proizvoda nastalih njihovom preradom predstavlja ključni doprinos smanjenju ukupnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije, smatraju poznavaoci.

"Napori koje UN FAO, EBRD, Žita Srbije i njihovi članovi ulažu u rešavanje ključnih izazova sa kojima se ovaj sektor susreće od izuzetnog značaja za sve učesnike u proizvodno-prerađivačko-trgovinskom lancu, ali i za čitavu ekonomiju naše zemlje", rekao je Miloš Milovanović, koordinatora FAO/EBRD projekata u Srbiji.

Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije" slaže se da je ovaj sporazum značajan i za uspostavljanje stručnog i konstruktivnog dijaloga između ključnih predstavnika privatnog i javnog sektora na teme koje su važne za razvoj sektora, poput Pravilnika o kvalitetu žita, procesu sertifikacijacije i inspekcije naših proizvoda u skladu sa zahtevima kupaca na globalnom tržištu, kao i otklanjanju prepreka za maksimalno iskorišćenje potencijala rečne infrastrukture Srbije:

"Saradnja sa UN FAO i EBRD značajna je ne samo za članice Udruženja, već za ceo naš žitarski sektor - od proizvodnje, skladištenja, logistike do izvoza. Očekujemo njihovu pomoć i u otvaranju novih tržišta za naše žitarice, posebno najvećih kao što su Kina, Egipat i Indonezija".

Foto: Rasstock / Big Stock


Tagovi

Žita Srbije FAO Sporazum


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u