Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 05.07.2022. 09:00

Povećan broj požara, opožarenih površina i stradalih

Ukupan broj požara na otvorenom prostoru u odnosu na prošlu godinu povećan je za više od 50 posto, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Foto: Depositphotos/thanasus
  • 170
  • 40
  • 0

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježena su ukupno 9.673  i 6.890 požara na otvorenom prostoru što je gledajući postotke, povećanje ukupnog broja od 34 posto dok je ukupan broj na otvorenom prostoru u odnosu na prošlu godinu povećan za više od 50 posto, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Kako navode, podaci su to Državnog vatrogasnog operativnog središta 193 koji potvrđuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja požara u gotovo svim kategorijama te da se opožarena površina povećala za više od 240 posto u odnosu na prošlu godinu.

Veći broj stradalih

Nažalost, došlo je i do povećanja broja stradalih pa je prošle godine u promatranome razdoblju zabilježeno 15 smrtnih slučajeva dok su ove godine zabilježena čak 22.

Požar na farmi: Izgorjele životinje, dio uspjeli spasiti vatrogasci

Također, povećan je i broj ozlijeđenih osoba te ih je tako prošle godine bilo 62 dok je u ovoj godini 84. Povećani su i zahtjevi za angažiranje zračnih snaga za gotovo 30 posto kao i zahtjevi za angažiranjem pripadnika Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi za čak 200 posto.

"Prve mjesece ove godine obilježilo je razdoblje bez većih padalina uz dosta vjetra što je svakako pridonijelo povećanju broja požara", napomenuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Visok indeks opasnosti od šumskih požara

Osobito je to vidljivo u proljetnim mjesecima kada se, kaže, građani, unatoč apelima za ekološko zbrinjavanje, i dalje odlučuju na spaljivanje biljnih ostataka. "Često to rade za vjetrovita vremena te mjesto spaljivanja ostavljaju bez nadzora što za posljedicu ima da se požar brzo proširi na okolno raslinje", upozorio je.

Nemoj da te peče savjest - osvrni se i spasi šumu od požara!

Na svim ovim požarima na otvorenom prostoru angažirani su značajni ljudski i materijalni resursi, a nerijetko su bili ugroženi i objekti kao i ljudski životi. "Svjedoci smo sve ekstremnijih klimatoloških pojava, a visoke temperature i manji broj padalina uzrok su velikog i vrlo velikog indeksa opasnosti od onih šumskih koji je proglašen za gotovo cijelu Hrvatsku", napomenio je Tucaković.

Stoga ponavlja da je važno da građani ne lože vatru na otvorenome, ukoliko koriste roštilje u svojem domaćinstvu da ugase žar, da ne bacaju opuške te da zovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 ukoliko primijete požar.


Tagovi

Požari HVZ Slavko Tucaković Opožarene površine Spaljivanje otpada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]