Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promocija proizvoda
  • 20.01.2019. 16:30

Poziv na natječaj: Povećan budget za promociju EU proizvoda na 191,6 milijuna eura

Europska komisija u utorak, 15. siječnja 2019. objavila je natječaje za programe za promicanje europskih poljoprivrednih proizvoda diljem svijeta i unutar EU.

Foto: Karolina Tušek
  • 181
  • 20
  • 0

Europska komisija u utorak, 15. siječnja 2019. objavila je natječaje za programe za promicanje europskih poljoprivrednih proizvoda diljem svijeta i unutar EU.

Za programe promocije u 2019. godini dodijeljeno je ukupno 191,6 milijuna eura, uključujući 181,6 milijuna eura za sufinanciranje programa i ostalih 10 milijuna eura u slučaju poremećaja na tržištu, u odnosu na 179 milijuna eura koji su bili osigurani u 2018. godini. Programi mogu pokriti širok raspon financiranja - od općih kampanja o zdravoj prehrani do specifičnih tržišnih sektora.

Fokus na proizvodima s oznakom kvalitete EU

89 milijuna eura bit će dodijeljeno kampanjama u zemljama s visokim rastom kao što su Kanada, Kina, Kolumbija, Japan, Koreja, Meksiko i SAD. Dio novca bit će namijenjen promicanju određenih proizvoda, poput stolnih maslina.

U samoj EU fokus je na kampanjama koje promiču različite sheme i oznake kvalitete EU, uključujući zaštićenu oznaku podrijetla, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčene tradicionalne specijalnosti, kao i organske proizvode. Osim toga, dio sredstava namijenjen je određenim sektorima kao što su: riža, stolne masline, govedina i teletina te svježe voće i povrće. Posljednji sektor je posebno odabran za promicanje zdrave prehrane među potrošačima u EU.

Tko se može prijaviti?

Širok raspon organizacija, kao što su trgovinske organizacije, organizacije proizvođača i poljoprivredno-prehrambena tijela odgovorna za promotivne aktivnosti mogu se prijaviti za financiranje putem poziva za dostavu prijedloga koji su objavljeni u utorak, 15. siječnja. Za takozvane „jednostavne“ programe mogu se prijaviti jedna ili više organizacija iz iste zemlje EU. Prijavu za „višestruke“ programe mogu podnijeti najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice ili jedna ili više europskih organizacija. Takve kampanje obično traju tri godine.

Prijedlozi bi trebali biti dostavljeni do 16. travnja 2019. godine putem namjenskog portala. Komisija će procijeniti prijedloge i objaviti korisnike na jesen.

CHAFEA, Izvršna agencija EU za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu, pruža brojne alate koji pomažu podnositeljima zahtjeva da uspješno podnesu svoje prijedloge. Više informacija bit će dostupno tijekom niza "info dana" koji će se odvijati diljem EU. Europski "info dan" održat će se u Bruxellesu 7. veljače, otvoren za sve potencijalne korisnike, agencije za oglašavanje i nacionalne vlasti.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska unija Promocija Javni natječaj Program financiranja Hrana Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]