Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izumi u poljoprivredi
  • 16.06.2019. 09:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Prave patente za izradu klopki za štetočine u voćnjacima i na njivama

Prijedorski genijalci su mladi poljoprivredni stručnjaci, koji su u ovu oblast primijenili visoku tehnologiju, kako bi izumili originalne patente za klopke za štetočine na voćnjacima i njivama i samim tim olakšali nadziranje bolesti biljaka. Ove domaće klopke na daljinsko upravljanje i do deset puta su jeftinije od inostranih.

Foto: Arhiva Mirka Jokića
  • 187
  • 23
  • 0

Kada uđete kod njih u kancelariju ili bolje rečeno, prostoriju za istraživanja, pomislite kako vam sve, nekako, djeluje poznato. A onda shvatite da ste pomislili da se nalazite u nekoj od epizoda serije Teorija velikog praska, ako znate na šta mislim. Stvarno liči. Oni su mladi prijedorski genijalci,  sakriveni u prijedorskom Biznis inkubacionom centru, u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U ova četiri zida realizuju ideje u korisne klopke za štetočine. Tačnije, uz priliv modernih tehnologija, ovdje prave visoko-tehnološke izume iz oblasti informacionih tehnologija, odnosno patente za izradu klopki za štetočine u voćnjacima i na njivama. Riječ je o izumima uređaja koji omogućavaju na se na daljinsko upravljanje detektuju bolesti biljaka i nadziru uslovi na poljoprivrednim površinama.

"Obilazak lovnih klopki, pomoću kojih mi registrujemo i pratimo let pojedinih štetnih insekata na terenu, jedan je od osnovnih problema u radu naše službe. Automatska lovna klopka upravo rješava taj problem, odnosno  pomoću nje, na daljinu putem interneta pratimo ulov u klopku. Višestruko je korisna, ne obilazimo teren, ne trošimo ni vrijeme, ni gorivo, već možemo automatski, putem mobilnog telefona ili interneta da pratimo ulov na terenu", kaže viši stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Mirko Jokić.

Ponosni na patent automatske lovne klopke

Zahvaljujući ovim mladim stručnjacima, ova prijedorska kancelarija resornog ministarstva jedinstvena je na ovim prostorima, jer se bavi izumima korisne tehnologije za domaće poljoprivrednike i opstanak njihove proizvodnje. Koriste nauku, bave se proračunima i provode višemjesečna istraživanja. Posebno su ponosni na izum patenta automatske lovne klopke.

Automatska lovna klopka

"Kod ove klopke ulov štetočine se može pratiti putem mobilnog telefona i interneta. Sastoji se od jedne ljepljive ploče na podu klopke i kamere koja se nalazi u gornjem dijelu klopke. A radi na način da kada se insekt uhvati u ovu klopku, kamera se aktivira, napravi fotografiju, poveže se na mobilnu mrežu i pošalje nama tu istu fotografiju na internet. Tako saznamo sve što treba o štetočini, uštedimo vrijeme, ne moramo da dolazimo do klopke. Izuzetno je korisna, a insekte u njoj lovimo uz pomoć mamaca. Ova klopka koristi feromonsku kapsulu, namijenjenu za privlačenje jabukovog savijača, ali na isti način lovimo i šljivinog i breskvinog savijača", priča Jokić.

Ovakva klopka može da se primijeni na bilo kojem insektu koji se lovi pomoću mamca, odnosno ljepljive površine.

Izumi za nadzor u plastenicima

Mladi prijedorski naučnici rade i na izumu patenta namijenjenog za poljoprivrednike, koji imaju obavezu cjelodnevnog nadziranja uslova u plastenicima.

"Ovaj izum sastoji se od više senzora koji su međusobno uvezani u svojevrsnu mrežu i koji, kada se dostigne određena kritična vrijednost temperature ili relativne vlažnosti, aktivira sistem za orošavanje u plasteniku. To je izuzetno korisno za poljoprivrednike, prezauzete poslom, jednostavno je i  olakšava život", kaže Jokić.

Mirko Jokić, saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

On ističe da su ovi patenti u fazi testiranja i da su i do deset puta jeftiniji u odnosu na slična inostrana rješenja. Pozivaju sve poljoprivredne proizvođače, da se za pomoć obrate u ovaj prijedorski resor.

Patenti potvrdili da su primjetne klimatske promjene

Mladi prijedorski stručnjaci kažu da su istraživanja o pojavi i vrsti štetočina, potvrdila da je tokom posljednje decenije došlo do značajne promjene klimatskih uslova na ovim prostorima.

"Mi pomoću naših patenta pratimo ulov i vrstu štetočina, dolazimo do statističkih podataka, samim tim  i do zaključaka, koji su korisni za pojloprivrednike i zaštitu voćnjaka i njiva. Naša zapažanja govore da je tokom proteklih deset godina evidentno došlo do produženja jeseni, koje su sve toplije, a u proljetnom periodu imamo pojavu temperaturnih ekstrema. Pojavljuju se i kasni proljetni mrazevi, a bilo je nevremena praćenog gradom.Sve to utiče i na biljni i životinjski svijet, a ovi patenti značajno pomažu u zaključcima i daljim postupcima u cilju očuvanja poljoprivredne proizvodnje", zaključuje Mirko Jokić.


Tagovi

Izumi u poljoprivredi Klopke za štetočine Mirko Jokić Biznis inkubacioni centar Daljinsko upravljanje Patent Automatska lovna klopka


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]