Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.03.2022. 09:00

Pravilna upotreba pesticida - na šta obratiti pažnju?

Predstoji nam proljeće, a s njim i primjena sredstava za zaštitu bilja. Kako ih pravilno upotrebiti? Gdje i u čemu se dešavaju najveće greške?

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 335
  • 42
  • 0

Predstoji nam proljeće, a s njim i primjena sredstava za zaštitu bilja. Prije primjene, najvažnija i prva stvar koju trebate učiniti je pročitati upute u kojima su tačno navedene doza i koncentracija izražena u postotku.

Korisnici, odnosno, poljoprivredni proizvođači, dužni su upotrebljavati samo dozvoljena, registrovana sredstva. Pri tretiranju se mora spriječiti izloženost ljudi, životinja ptica i vodenih organizama. Prilikom primjene, neophodno je upotrijebiti najbolju metodu tretiranja, u smislu dobre prakse za zaštitu bilja i zaštite životne sredine.

Korisnik je dužan da spriječi zanošenje fitofarmaceutskih sredstava (FFS) na druge kulture i pridržavati se mjera kako bi obezbijedio  maksimalnu zaštitu pčela. Treba imati na umu da je za vrijeme cvjetanja gajenih biljaka zabranjena upotreba sistemičnih insekticida opasnih za pčele.

Uvijek obavijestite pčelare (Foto: Depositphotos/a.nek.mail.ru)

Primjena kontaktnih insekticida dozvoljena je samo u noćnim satima dva sata nakon zalaska i dva sata prije izlaska sunca uz, obavezno, obavještenje pčelara koji se nalaze u blizini. 

Poštovati propise

Posebnu pažnju, prilikom primjene FFS, korisnici su dužni posvetiti blizini voda te poštovati vodozaštitne zone i norme dobre poljoprivredne  prakse u vezi s njihovom zaštitom te primjenjivati osnovne principe integralne zaštite bilja i dobre poljoprivredne prakse uopšte.

Obaveza je i poštovati Uredbe Evropskog parlamenta i savjeta kojima je cilj osiguravanje visokog nivoa zaštite, kako zdravlja ljudi, tako i životinja i životne sredine, a istovremeno da se obezbijedi konkurentnost poljoprivredne proizvodnje u zajednici. Treba težiti ka što manjoj upotrebi FFS, kako bi zdravstvena ispravnost poljoprivrednog proizvoda bila što veća. Uredbom je tačno preciziran maksimalan nivo ostatka pesticida (MDK) u hrani kako bi se osigurao visok nivo zaštite potrošača, Na osnovu tog parametra vrši se kontrola nad pravilnom upotrebom sredstava.

Fitofarmaceutska sredstava (FFS) treba upotrebiti samo u onom slučaju kad populacija štetnika i korova dostigne ekonomski prag štetnosti ili kad su povoljni vremenski uslovi za razvoj biljnih bolesti i štetnika. Ekonomski prag štetnosti podrazumijeva prag tolerancije, kritični broj, prag intervencije i kod određenih insekata se tačno zna broj jedinki po listu ili po biljci kad treba djelovati. Samo u slučaju prekoračenja praga štetnosti opravdana je upotreba FFS.

Kod rukovanja pesticidima treba imati ogovarajuću opremu (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

Nakon upotrebe pesticida ambalažu je potrebno propisno ukloniti. U njoj nije dozvoljeno držati hranu i piće. Kod primjene pesticida potrebno je i voditi detaljnu evidenciju, dnevnik o načinu upotrebe i primjene. Osoba koja se bavi tretiranjem treba da prođe osnovne i napredne obuke o primjeni FFS jer nepravilna primjena nosi brojne rizike opasne po život i zdravlje ljudi i životnu okolinu uopšte.

Kod tretiranja i rukovanja pesticidima treba imati ogovarajuću opremu koja podrazumijeva: gumirano odijelo, rukavice, gumene čizme, zaštitu za lice ili naočale, koju je potrebno nositi i prilikom spravljanja i korištenja preparata za zaštitu, te i tokom čišćenja prskalica, atomizera i drugih uređaja za aplikaciju.

Najčešće greške

Obavezno je poštivanje karence, a to je vrijeme koje treba da prođe od vremena primjene pesticida na biljku i konzumiranja te radne karence koja podrazumijeva vrijeme koje mora da prođe od primjene pesticida do ulaska u plastenik ili parcelu.
Takođe, potrebno je redovno pregledanje uređaja i podešavanje dizni za odgovarajuća sredstva kako bi osigurali pravilnu i kvalitetnu aplikaciju. 

EU ubrzava autorizaciju biopesticida za zaštitu usjeva

Nepravilna primjena može dovesti do brojnih posljedica po zdravlje ljudi, finansijskog gubitka, fitotoksičnosti biljke i na kraju lošeg učinka samog djelovanja pesticida s toga je važno pridržavati se svih navedenih mjera. Najčešće greške proizvođači čine nenošenjem zaštitnog odijela, lošom procjenom vremena primjene sredstva - suviše rano ili prekasno, tretiranjem po vlažnom i vjetrovitom vremenu ili u najtoplijem dijelu dana, te apliciranje neispravnim uređajima. 


Tagovi

Pesticidi Zaštita bilja Fitofarmaceutska sredstava FFS Insekticidi


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete