Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mura-Drava-Dunav
  • 22.06.2019. 07:30

Prvi na svijetu: Proglasit će petodržavni rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav"

Proglašenje doline donje Mure za UNESCO rezervat biosfere posljednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svijetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav".

Foto: WWF
  • 416
  • 112
  • 0

Vrijedni riječni predio Mure, koji se proteže na 13.000 hektara u Austriji, službeno je proglašen rezervatom biosfere od strane UNESCO-a na sjednici u Parizu. 

Proglašenje doline donje Mure za UNESCO rezervat biosfere posljednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svijetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav".

Duška Dimović, direktorica programa klimatskih promjena u WWF Adria je rekla tom prilikom da riječna staništa uz Muru, Dravu i Dunav čine oko 700 kilometara zeleni koridor u srcu Europe, koji obuhvaća oko milijun hektara vrlo vrijednih prirodnih staništa, s velikim brojem rijetkih vrsta biljaka i životinja.

"Uspostavljanje rezervata biosfere donje doline Mure u Austriji je vrlo značajan korak ka prekograničnom rezervatu biosfere "Mura-Drava-Dunav", prvog područja u svijetu koje se prostire u pet zemalja - Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji," istakla je Dimović.

Rijeka Mura

Obale rijeka su dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama

U priopćenju je istaknuto da WWF, ministarstva za životnu sredinu i drugi partneri za zaštitu prirode iz svih pet zemalja proteklih 20 godina rade na dugoročnoj zaštiti ovog područja kroz uspostavljanje rezervata biosfere, prvi takav na svijetu. Donje dionice sve tri rijeke i njihova poplavna područja, koja se protežu kroz pet spomenutih zemalja, čine jedan od najbogatijih i najraznovrsnijih područja u Europi. 

Dalje je istaknuto da obale ovih rijeka predstavljaju dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima se nalazi preko tri tisuće vrsta ptica.

Između ostalog, na ovom području nalazi se najveći broj gnijezdećih orlova bjelorepana (orao štekavac) u Europi. Nekoliko vrsta riba, poput jesetri ili dunavskog lososa, koristi više od 700 km riječne dužine za migraciju. Identitet područja kao i životni standard njegovih stanovnika u velikoj mjeri ovisi od Mure, Drave i Dunava. Njihova netaknuta plavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju čistu pitku vodu, dok prekrasna područja povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma. 


Tagovi

UNESCO Rezervat biosfere WWF Mura Drava Dunav Duška Dimović


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]