Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRObjektiv 2022
  • 07.12.2022. 12:00

Raspisan poljoprivredni fotokonkurs! Nagrade za najbolje radove

Nakon završetka izbora nagrađenih fotografija, sve će se naći na izložbi, koja će biti otvorena početkom januara 2023. godine, a tom prilikom će biti urečene i nagrade.

Foto: Depositphotos/fantasticstudio33
  • 349
  • 200
  • 0

Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta sa Univerziteta u Sarajevu i ove godine je raspisala nagradni fotokonkurs u čijem je fokusu poljoprivreda.

Fotokonkurs predstavlja aktivnost u okviru projekta AGRObjektiv 2022, koji sufinansira Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, a cilj projekta je razvoj svijesti o značaju poljoprivrede i proizvodnje hrane, promocija bosanskohercegovačkog sela i agrara te popularizacija fotografije i umjetnosti među mladima, navode organizatori.

Ko može učestvovati?

Tema ovogodišnjeg konkursa je "Zlatna jesen", a autori zadržavaju slobodu artističke ekspresije u okviru navedene teme. Rok za prijave je do 16. decembra ove godine, do 23:59, a pravo učešća imaju srednjoškolci i studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, bez obzira na to koju školu ili fakultet pohađaju.

Autori se slanjem fotografija odriču autorskih prava (Foto: ASPPF)

Uslovi za učešće su sljedeći:

  • Autori moraju biti upisani u srednju školu ili na neki od fakulteta u Bosni i Hercegovini, bilo koje godine i statusa,
  • Fotografije koje se prijavljuju moraju biti autorsko djelo učesnika koji istu prijavljuje,
  • Svaki učesnik može prijaviti maksimalno jednu fotografiju,
  • Fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke ili potpise,
  • Autori se slanjem fotografija odriču autorskih prava na fotografiju u korist organizatora, a isti ih može koristiti u svrhu štampanja i objavljivanja u printanim ili elektronskim medijima, promomaterijalima i druge svrhe bez isplate dodatne naknade autoru,
  • Pravo prijave nemaju članovi žirija koji će vršiti selekciju fotografija pristiglih na konkurs,
  • Fotografije moraju biti snimljene fotoaparatom ili mobilnim telefonom u prihvatljivoj rezoluciji,
  • Fotografije se šalju u digitalnom formatu (JPG ili JPEG), pri čemu ne smiju biti veće od 10 MB,
  • Prijava se vrši putem google forme (dostupno ovdje), a prilikom prijave autori su dužni navesti svoje ime i prezime, godinu rođenja, prebivalište, školu/fakultet koji pohađaju, kontakt e-mail i broj telefona, kao i uređaj kojim je snimljena fotografija (marka i model aparata/telefona).

Pristigle fotografije će biti objavljene na Facebook stranici udruženja i ocjenjivat će se po osnovu dva kriterija - po principu najvećeg broja reakcija na fotografiju bira se 15 fotografija koje ulaze u uži krug izbora, a potom stručni žiri bira najkvalitetnije tri fotografije koje će biti i nagrađene.

Organizatori su najavili i ovogodišnje nagrade. Za prvo mjesto pripremili su pametni sat, za drugo mjesto bežične slušalice, dok će trećeplasirani učesnik biti nagrađen bežičnim zvučnikom.

Planirana i izložba 

Nakon završetka izbora nagrađenih fotografija, sve će se naći na izložbi, koja će biti otvorena početkom januara 2023. godine, a tom prilikom će biti urečene i nagrade.

"Ovo je četvrti put da organizujemo ovakav konkurs za mlade, a sve s ciljem njihovog boljeg upoznavanja lijepih strana poljoprivrede, proizvodnje hrane i života na selu. Tokom proteklih godina imali smo preko 220 učesnika sa isto toliko fotografija", kazao je Ajdin Avdović, predsjednik ASPPF.

Za nabolje fotografije osigurane nagrade

Iz ASPPF pozivaju sve zainteresovane studente i srednjoškolce da prijave svoje fotografije i učestvuju u takmičenju, a sve ostale da zaprate njihove stranice na društvenim mrežama kako bi imali priliku pogledati prijavljene radove i lajkom podržati svoje favorite.

"Učesnici, ali i brojni drugi dijele te fotografije i na taj način učestvuju u našoj promotivnoj kampanji", dodaje Avdović te pojašnjava kako svake godine, zahvaljujući dijeljenju fotografija, preko 200 hiljada korisnika društvenih mreža vidi jedinstven fotoalbum koji poljoprivredu predstavlja u najljepšem svjetlu.

Neke od najbolje ocijenjenih fotografija iz proteklih godina pogledajte u galeriji.


Fotoprilog


Tagovi

Fotokonkurs Fotografija Nagrade Izložba Studenti i srednjoškolci AGRObjektiv 2022 Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta PPF UNSA Sarajevo Ajdin Avdović


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !