Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz EU
  • 13.01.2019. 18:00

Rekordni izvoz EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u oktobru

U oktobru 2018. zabilježen je višak trgovine prehrambenim proizvodima, a iznosio je 3 milijarde eura, što je 13% više u odnosu na oktobar 2017., a to je drugi najveći rekordni suficit ikada zabilježen.

Foto: Pixabay/MarkThomas
  • 59
  • 6
  • 0

Najnovije izvješće o trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pokazuje da su vrijednosti izvoza u EU dosegle rekordnu razinu u oktobru 2018. godine. Vrijednost je iznosila 13,1 milijardu eura, a ukupni izvoz bio je 2,9% viši od prethodne najviše razine zabilježene u martu 2017. godine. Mjesečni višak trgovine prehrambenim proizvodima iznosio je 3 milijarde eura, što je 13% više u odnosu na oktobar 2017., a to je drugi najveći rekordni suficit. Vrijednosti izvoza u EU bile su prilično ravnomjerno raspodijeljene po sektorima, pri čemu su najveći rast zabilježili pića i roba.

Značajno povećanje izvoza zabilježeno je kod alkoholnih pića i likera (dobit od 167 miliona eura), žitarica (za 93 milijuna eura), pšenice (porast od 73 milijuna eura), vina i vermuta (koje je poraslo za 70 miliona eura). No, porastao je i uvoz, i to za 5% (u odnosu na oktobar 2017.).

Bilateralna trgovina između EU-a i SAD-a nastavila se širiti, pri čemu je uvoz iz SAD-a porastao za 245 miliona eura. Također je zabilježen značajan rast uvoza iz Kine (rast od 80 miliona eura) i Rusije (za 71 milion eura).

Izvoz vina i alkoholnih pića i dalje dobro funkcionira

Za 12-mjesečno razdoblje od novembra 2017. do oktobra 2018., izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU povećao se na 137,6 milijardi eura, što odgovara blagom poboljšanju od 0,3% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Vino i vermut, žestoka alkoholna pića, likeri i šećer nastavili su dobro poslovati u posljednjih dvanaest mjeseci. Izvozni rezultati na godišnjoj razini također su se povećali za tjesteninu i tijesto, kao i za vode i bezalkoholna pića.

S druge strane, mlijeko u prahu, sirove kože, krzno i izvoz pšenice doživjeli su najznačajniji pad vrijednosti na godišnjoj razini. Ostale kategorije sa značajnim gubicima u vrijednosti izvoza u posljednjih 12 mjeseci bile su voće, svinjsko meso i iznutrice.

Nastavlja se rast uvoza peradi i maslinovog ulja

Zahvaljujući stalnom izvozu u 12-mjesečnom razdoblju, izvozni se suficit povećao nakon 2-mjesečnog pada na 22,4 milijarde eura.

Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz trećih zemalja u razdoblju od 12 mjeseci u razdoblju između novembra 2017. i oktobra 2018. iznosio je 115,2 milijarde eura, odnosno smanjen je za 2,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Promatrajući kategorije proizvoda, najveće povećanje vrijednosti uvoza u posljednjih dvanaest mjeseci zabilježeno je za žitarice, voće (osim citrusa i tropskog voća), maslinovo ulje i meso peradi. Međutim, vrijednosti uvoza značajno su se smanjile za neprženu kavu i čaj, palmino ulje, šećer i kakao.

Izvoz šećera porastao 56% nakon ukidanja proizvodnih kvota

Najveće povećanje neto vrijednosti izvoza ostvareno je u šećeru (+1.156 miliona eura), dok se neto uvozna bilanca za neprženu kavu i čaj (+994 miliona eura) najviše smanjila.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska unija Izvoz Poljoprivreda 2018 Šećer Žitarice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete