AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Samo 34.556 poljoprivrednika izmirilo obaveze prema PIO

Samo 34.556 poljoprivrednika izmirilo obaveze prema PIO

Doprinosi za PIO

Samo 34.556 poljoprivrednika izmirilo obaveze prema PIO

Datum: 23.12.2016. 11:00 |

1

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Dug poljoprivrednika po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, zaključno s 30. novembrom iznosio je 90,8 milijardi dinara. Iz poreske uprave Srbije napominju da će oni koji ne plate dug ostati bez penzija.

Mnistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović najavio je u Skupštini Srbije da će biti reformisan sistem doprinosa za poljoprivrednike. Doprinosi će se ubuduće plaćati na osnovu prihoda.

Ministar Nedimović će prilikom predstavljanja izmena i dopuna tri zakona o poljoprivredi naglasio da veliki broj gazdinstava ima veoma visoke dugove za doprinose za penzijsko osiguranje. Tom prilikom Nedimović je ocenio da je nelogično da isti iznos za doprinose treba da izdvoje vlasnici zemljišta površine pola hektara i oni koji imaju 100 hektara.

34.556 poljoprivrednika redovno plaća obaveze

Poreska uprava Srbije, kako piše "Politika" će dužnicima poslati opomene o vrsti i i iznosu poreza, kojom će se dužniku naložiti da dospeli porez plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene. Prema podacima Poreske uprave Srbije zaključno s 30. novembrom 2016. 34.556 poljoprivrednika je redovno izmirilo svoje obaveze socijalnog osiguranja.

Na isti dan, dug poljoprivednika po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iznosio je 90,8 milijardi dinara. a iz Uprave napominju da će oni koji ne plate dug ostati bez penzija. Treba napomenuti i to da u Srbiji ima oko 250.000 korisnika poljoprivredne penzije.

Ako poreski obaveznik, u ovom slučaju poljoprivrednik ne plati dug u roku koji će biti naznačen na pristigloj opomeni, Poreska uprava će početi s postupkom prinudne naplate poreza donošenjem rešenja. Predmeti prinudne naplate, kako su istakli u Poreskoj upravi mogli bi biti pokretne i nepokretne stvari, zarada, gotov novac i potraživanja.

Inače, na snazi je Zakon penzijsko invalidskog osiguranja, koji je počeo da se primenjuje u 2015. godini, a kojim je predviđeno da doprinose za penzijsko osiguranje uplaćuje samo jedan član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Primena ovog Zakona uticala je na smanjenje broja osiguranika što direktno utiče i na visinu penzije koja se isplaćuje poljoprivrednicima. S druge strane, male penzije se ocenjuju kao glavni razlog pada broja poljoprivrednih osiguranika.

U oktobru 2016. godine skoro 30.000 poljoprivrednih penzionera primalo je penzije u iznosu nižem od 10.577,31 dinara. Najniža osnovica osiguranja za celu prošlu godinu bila je 22.237 dinara, a stopa doprinosa iznosila je 26 odsto.

Foto: bigstockphoto.com/simazoran

Broj pregleda članka: 4780; Uspešnost članka: 244

Tagovi: Dug, PIO, Branisalav Nedimović, Poljoprivedne penzije, Poreska uprava Srbije, Broj osiguranika

Ključne reči članka: samo, 34, 556, poljoprivrednika, izmirilo, obaveze, prema, pio, penzije, poreza, osiguranja, dinara, osiguranje, penzijsko, obaveze, srbije, doprinosa, doprinose, poljoprivrednika


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.