AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Samoubistva sve češća među poljoprivrednicima

Samoubistva sve češća među poljoprivrednicima

Francuska

Samoubistva sve češća među poljoprivrednicima

Datum: 11.10.2017. 18:00

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Samoubistva su sve češća među francuskim poljoprivrednicima, posebnom onima sa malih gazdinstava, koji žive jedino od poljoprivrede.

Novo istraživanje Francuske službe za javno zdravlje pokazalo je da su samoubistva u ovoj zemlji češća među poljoprivrednicima nego u ostalom delu populacije. Razlozi su pad prihoda i sve više ekoloških propisa.

Finansijski rizici i izolacija

Stopa samoubistava je veća među vlasnicima malih gazdinstava i među farmerima koji žive isključivo od poljoprivrede. "To se objašnjava povećanom osetljivošću na finansijske rizike i većom socijalnom izolacijom", stoji na sajtu Euractiv.

Između 2007. i 2009. godine, svaki drugi dan po jedan francuski poljoprivrednik počinio je samoubistvo.

Zarada manja od 350 evra

Francusko udruženje za osiguranje poljoprivrednika (MSA) objavilo je da je 30% njihovih članova u 2015. godini zaradilo manje od 5.000 evra. Letos su upozorili da je u prošloj godini većina farmera zaradila i manje od 350 evra mesečno. Tada su i utvrdili nacionalni plan prevencije samoubistava poljoprivrednika.

Nove odluke štete poljoprivrednicima

Navodi se da se poljoprivrednici žale da trpe zbog visoke cene politike zaštite prirodne sredine, a da ih niko ništa ne pita.

"Za poljoprivredu važe pravila Svetske trgovinske organizacije i globalne cene, a mi danas imamo niske cene, nema zarade i moral je nizak. Na sve to imamo nove odluke i regulative, koje mogu dodatno da pogoršaju uslove rada poljoprivrednika i njihovu sposobnost da proizvode", rekla je generalna sekretarka sindikata poljoprivrednika Seoska koordinacija (Coordination Rurale) Veronik Le Floš (Véronique Le Floc’h).

Foto: 80539955 / Bigstock

Broj pregleda članka: 1412; Uspešnost članka: 147.6

Izvor: EurActiv.rs

Tagovi: Poljoprivrednici, Francuska, Javno zdravlje, Véronique Le Floc’h, Veronik Le Floš, Samoubistva

Ključne reči članka: samoubistva, sve, cesca, medju, poljoprivrednicima, poljoprivrednika, poljoprivrednicima


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.