Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 11.10.2017. 18:00

Samoubistva sve češća među poljoprivrednicima

Samoubistva su sve češća među francuskim poljoprivrednicima, posebnom onima sa malih gazdinstava, koji žive jedino od poljoprivrede.

  • 1.453
  • 71
  • 0

Novo istraživanje Francuske službe za javno zdravlje pokazalo je da su samoubistva u ovoj zemlji češća među poljoprivrednicima nego u ostalom delu populacije. Razlozi su pad prihoda i sve više ekoloških propisa.

Finansijski rizici i izolacija

Stopa samoubistava je veća među vlasnicima malih gazdinstava i među farmerima koji žive isključivo od poljoprivrede. "To se objašnjava povećanom osetljivošću na finansijske rizike i većom socijalnom izolacijom", stoji na sajtu Euractiv.

Između 2007. i 2009. godine, svaki drugi dan po jedan francuski poljoprivrednik počinio je samoubistvo.

Zarada manja od 350 evra

Francusko udruženje za osiguranje poljoprivrednika (MSA) objavilo je da je 30% njihovih članova u 2015. godini zaradilo manje od 5.000 evra. Letos su upozorili da je u prošloj godini većina farmera zaradila i manje od 350 evra mesečno. Tada su i utvrdili nacionalni plan prevencije samoubistava poljoprivrednika.

Nove odluke štete poljoprivrednicima

Navodi se da se poljoprivrednici žale da trpe zbog visoke cene politike zaštite prirodne sredine, a da ih niko ništa ne pita.

"Za poljoprivredu važe pravila Svetske trgovinske organizacije i globalne cene, a mi danas imamo niske cene, nema zarade i moral je nizak. Na sve to imamo nove odluke i regulative, koje mogu dodatno da pogoršaju uslove rada poljoprivrednika i njihovu sposobnost da proizvode", rekla je generalna sekretarka sindikata poljoprivrednika Seoska koordinacija (Coordination Rurale) Veronik Le Floš (Véronique Le Floc’h).

Foto: 80539955 / Bigstock


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Véronique Le Floc’h Veronik Le Floš Francuska Samoubistva Poljoprivrednici Javno zdravlje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.