Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašavanje junice
  • 16.01.2021. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Lećevica

Splitski HGSS čitav dan vadio junicu iz bunara

Mlada krava teška je 250 kilograma. Vadili su je uz pomoć mreže, užadi i vitla. Spašavanje je trajalo cijeli dan.

Foto: Facebook/PrintScreen
  • 700
  • 305
  • 0

Čitav je dan ekipa splitskog HGSS-a vadila junicu tešku 250 kilograma iz bunara u Lećevici koja se nalazi u zaleđu Kaštelanskog polja, od Splita udaljena 30-ak kilometara. 

Mlada krava koja je bila u ispaši još je u četvrtak upala u bunar i, vjerojatno pokušavajući izaći, zaglavila između dvije stijene. U HGSS-u to su popodne dobili poziv vlasnika te odmah išli provjeriti hoće li moći izvući životinju, za dalmatinskiportal je ispričao Darko Gavrić, pročelnik splitskog HGSS-a. 

Noć je padala pa su s operacijom izvlačenja ipak morali pričekati jutro

"Probali smo na jedan način pa nije išlo, pa smo probali na drugi i evo, prije mraka smo junicu izvukli iz bunara. Ljudi su se zahvalili, nije to mala stvar, ne zove se stoka blago bez veze", komentirao je Gavrić.

Video prikazuje vrlo nezgodnu situaciju jer je robusnu životinju trebalo izvući iz uske rupe duboke sigurno više od 2,5 metra, a da ju se pritom ne ozlijedi. Koristili su užad, vitlo i mrežu. U kratkom snimku trajanja tek 40-ak sekundi vidi se kako je vrlo mirna i uplašena junica sve strpljivo podnosila, bez otimanja i glasanja. No, što je ekipa na terenu toga dana zaista proživjela, znaju samo oni. 

I nije ovo prvi puta da HGSS spašava životinje iz nevolje. Prije oko dvije godine u zaseoku Modrići u Zatonu Obrovačkom spasili su ranjenog i iznemoglog prasca koji je pod okriljem noći pobjegao iz tora vlasnika Ilije Modrića. Bio je težak oko 110 kilograma. Vratili su ga na nosilima. 

U susjednoj BiH svojeglavo je stado koza zaglavilo na liticama brda Hum iznad Mostara. Tamošnja služba spašavanja spuštala ih je jednu po jednu. 

A prošle je godine u Irskoj konj upao u tri metra dubok ponor, pun vode. Tri su ga sata spašavali te uspješno izvukli na sigurno. 

Kako je izgledalo izvlačenje junice iz Lećevice, pogledajte u videu: 


Tagovi

HGSS Spašavanje junice Bunar Split


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.