Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPA projekat
  • 24.01.2018. 08:00

Srbija i Mađarska protiv suša i poplava

Kako bi se predvidele suša ili poplava, Srbija i Mađarska su pokenule zajednički IPA projekat "Unapređenje monitoringa suše i suvišnih podzemnih voda".

Foto: LucyKaef / Pixabay
  • 139
  • 6
  • 0

Kako bi se predvidele suša ili poplava, Srbija i Mađarska su pokenule zajednički IPA projekat "Unapređenje monitoringa suše i suvišnih podzemnih voda". Stručnjaci na ovaj način žele da pomognu privredi i poljoprivredi.

"Tokom dve godine u istraživanju ćemo koristiti najsavremenijih metoda daljinskog osmatranja, satelitske snimke, bespilotne letelice i geografske podatke kao bazu za sprečavanje negativnih posledica suše i suvišnih voda", kaže za RTV profesor Minočer Mesaroš sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Osnivanje prekograničnog centra

Mađarska je važan partner, jer već deset godina ima svoju bazu podataka o stanju podzemnih voda.

"Strateški pristup se može postići prekograničnom saradnjom i intenziviranjem saradnje. Jedan od ciljeva će biti osnivanje prekograničnog centra, koji će biti mreža institucija i istraživača koje će razmenjivati podatke u vezi sa ovom pojavom", kaže Mesaroš.

Vrednost projekta je 730.000 evra, a finansijer je EU. U projektu učestvuju Univerzitet iz Segedina, novosadski Poljoprivredni fakultet i Prirodno - matematički fakultet, kao i preduzeće Vode Vojvodine i njihove kolege iz Segedina.

Foto: LucyKaef / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Srbija Mađrska Projekat Suša Poplava Unapređenje monitoringa suše i suvišnih podzemnih voda Minočer Mesaroš


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.