Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 25.01.2023. 13:30

Šta donosi novi pravilnik o poljoprivrednim podsticajima u RS?

Premija za mlijeko je ostala ista, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo proizvođača. No, predložene su i neke novine

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 3.652
  • 218
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, objavilo je Nacrt pravilnika o podsticajima za poljoprivredu u 2023. godini. Novina je da su povećani limiti za pojedine mjere, naročito iz oblasti stočarstva i voćarstva. Ovogodišnji agrarni budžet u RS iznosi 180 miliona maraka.

Konkretno, za tovnu stoku, limiti iznose 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 100.000 KM za komercijalna i 200.000 KM za preduzetnike i pravna lica. Isto je i za premiju za proizvedeno i otkupljeno voće, povrće i gljive.

Bez povećanja premije za mlijeko

Što se tiče premije za mlijeko ostala je ista, odnosno 0,25 KM po litri kravljeg mlijeka, što predstavlja iznenađenje imajući u vidu da mljekari traže veću premiju i izdvajanja po grlu. Tačnije, farmeri zahtijevaju 0,30 KM/l mlijeka i 1.000 KM po grlu. Premija po muznom grlu, u Nacrtu pravilnika predviđena je da iznosi do 200 KM.

Kada je riječ o premiji za proizvedeno i otkupljeno voće, predloženo je da iznosi do 0,20 KM po kilogramu, osim za malinu za koju je predviđen iznos do 0,40 KM po kilogramu. Voćari, a najviše je proizvođača jabuka i krušaka, za 2022. godinu trebalo bi da dobiju sedam pfeniga premije po kilogramu proizvedene jabuke, a za krušku, šest pfeniga, što je, kako ističu malo, imajući u vidu povećane cijene repromaterijala i radne snage, kao i nekontrolisan uvoz voća iz drugih zemalja.

Ostala je podsticajna mjera za zasnivanje novih zasada jabuka, krušaka, šljiva i dunja, površine jednog hektara, po kojoj Ministarstvo finansira nabavku sadnica, dok je ostala i mjera podsticanja proizvodnje merkantilne pšenice od 500 KM/ha.

Povećat će se regres za gorivo

Jedna od novina je i povećanje sredstava za regresiranje dizel i evro-dizel goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u iznosu od 0,75 KM/ litri, u odnosu na 0,60 KM/l koliko je iznosio lani. Ovaj regres isplaćivat će se do 100 litara goriva po jednom hektaru. Povećanje je očekivano imajući u vidu poskupljenje goriva zbog rata u Ukrajini.

Što se tiče organske proizvodnje iznosi podsticaja po površinama ostali su isti s tim što se proizvođači nadaju da neće biti smanjenja odobrenog iznosa podsticaja, kao što je bio slučaj u 2022. godini, kada su, umjesto očekivanih 600 KM/ha za voćarske kulture, dobili 480 KM.

Podrška obogaćivanju pašnjaka i livada

Još jedna nova mjera predviđena je ovogodišnjim pravilnikom, a riječ je o podstcajnim sredstvima za meliorativne mjere obogaćivanja florističkog sastava travnih površina (livada i pašnjaka), koji će korisnici podsticaja moći da ostvare posredstvom ovlašćenog proizvođača sjemena registrovanog u Republici Srpskoj.

Ubrzo će biti spreman i pravilnik za kapitalna ulaganja u poljioprivredi. Iz resornog ministarstva su ranije stizale najave da će procenat sufinansiranja biti povećan sa 30 na 40 posto što će poljoprivredni proizvođači, ako se ostvari, sigurno dočekati s radošću.


Tagovi

Savo Minić Podsticaji Regresirano gorivo Premije Nekomercijalna gazdinstva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete