Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 04.03.2019. 18:00

Što se radi, a što sadi u ožujku?

Iskusni poljoprivrednici znaju što treba raditi u ožujku, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici što je to što bi mogli sada raditi. 

Foto: Bigstock/Yulia Petrova
  • 20.044
  • 614
  • 0

Ožujak je udarnički mjesec za radove u vrtu voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vrijeme da uđete u svoje vrtove, "zasučete rukave" kako biste započeli s prvim radovima. Iskusni poljoprivrednici znaju što im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici što je to što bi mogli sada raditi. 

Prije okopavanja stavite tanak sloj zrelog stajnjaka

Ožujak je idealan mjesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete izašoviti ili ga okopati motikom, sve ovisi kojeg tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost. Ako je površina veća preporučujemo da to učinite poljoprivrednim strojevima. Prije okopavanja trebali bi staviti tanak sloj zrelog stajskog gnojiva, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim gnojivom.

Stajnjak - najvažnije organsko gnojivo

Ako kojim slučajem sadite na pjeskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželjno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka, pa onda prekopavate, budući da ćete tako popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Zemljište s krupnijim komadima kamena

Ako živite u brdsko-planinskim predjelima i imate ovaj tip zemljišta, obavezno ga obogatite organskim gnojivom - zrelim stajnjakom ili tresetom. Veliko kamenje i komade kamenja povadite iz zemlje, zatim dodajte još humusa, a onda ga pažljivo obradite. Ako želite imati povrće u svom vrtu, sada je idealno da u prvoj dekadi posijete blitvu, luk, špinat, grašak, mrkvu, zelenu salatu, celer i čičoku. U drugoj dekadi odnosno u drugoj polovini ovog mjeseca trebalo bi posijati celer ako već niste, rotkvice, kopar, peršin, pastrnjak. U trećoj dekadi idealno vrijeme je za sadnju kupusa, kelja i korabe.

Kako pripremiti presadnice? 

Ožujak je idealan mjesec za zasnivanje predsanica sezonskog povrća, kao što su prokulice, brokula, cvjetača, kupus, krastavci, rajčica, paprika, lubenica, dinja i patlidžan čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim ljekarnama. Za rasadu trebate pripremiti stare gajbice ili sandučiće s mješavinom pijeska i zemlje. Nakon što ste to učinili rasporedite sjeme i blago ga sabijte u zemlju. Zalijevajte ga i ostavite na osunčanom i toplom mjestu dok ne proklija. 

Kada započeti sjetvu presadnica? 

Nemate li plastenik ili staklenik, sandučići odnosno gajbice mogu se pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i prozirnom folijom ili celofanom. Ovo je vrlo bitno, jer na taj način osiguravate veću vlažnost i toplinu, radi boljeg i bržeg klijanja. Odlučite li se za alternativu, što češće provjetravajte, budući da ovakvi uvjeti pogoduju razvoju patogenih organizama.

Ožujak je idealan za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja

Ožujak je također idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tijekom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i grmoliko bilje koje cvjeta tijekom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda. 

Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uvjetom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete stavite stajnjak ili kompost. Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vrijeme da počnete s pravljenjem komposta.

Kako i što kompostirati? 

Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog otpada iz kuće. Zauzvrat dobivate idealno gnojivo.


Tagovi

Radovi Ožujak Vrt Voćnjak Povrtnjak Kompost Sijanje Sadnja Tlo Zemljište Rasad


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?