Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 05.02.2019. 07:30

Što se radi, a što sadi u veljači?

Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite ispustiti vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.

Foto: Pixabay / lucianarota1
  • 7.154
  • 67
  • 0

Veljača je mjesec kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proljeća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je bilo u prethodnim mjesecima. Počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Već znate na koji način prihranjujete vaše usjeve, pa vam na ovu temu nećemo davati previše savjeta, osim onog standardnog  koji preporučuju stručnjaci, a to je prihrana N-min metodom.  Naime, ova metoda prihrane će pokazati koliko dušika odnosno dušičnog gnojiva treba dodavati.

Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite ispustiti vodu s livada u kanal, jarak ili  neki drugi vodotok.

Posebna njega mladih biljaka

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno vrijeme da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebali bi biti oprezni, jer veljača zna biti hladna i s puno snijega. Padne li snijeg trebalo bi osigurati posebnu njegu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Rana sjetva je vrlo važna za biljke poput graška, špinata, crvenog luka i češnjaka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stupnjeva. 

Pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje

Kada je riječ o stočarstvu, ovo je mjesec kada stiže prinova. Zato se pripremite za prašenje krmača, a s obzirom na to da je u veljači još uvijek hladno pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje mladih praščića. 

Imate li veća grla, poput krava, pripremite i njima idealne uvjete za teljenje. U jednom kutu prostrite čistu i suhu slamu. Bilo bi dobro da obavijestite i veterinara koji će stručno pomoći dođe li do nekih komplikacija. Kada se krava oteli, pupak bi trebalo dezinficirati u jodnoj tinkturi, a kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje. 

Kokoške treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guske u ovom periodu počinju nositi jaja i praviti gnijezda, zato im osigurajte odgovarajuće mjesto.

Uskoro počinje vegetacija, idealno vrijeme za orezivanje 

Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribize. 

Kada ste ovo učinili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Također, ako dozvole vremenski uvjeti, okopajte voćnjak.  Sada je idealno vrijeme i za rezidbu, radi pomlađivanja voćnjaka. 

Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze

U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralno gnojivo. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uvjetima kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, može se orezivati i tijekom zime, kao i u rano proljeće.

Možete orezati i ukrasno bilje

Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu se orezivati već u veljači. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, magnolije i božure. Budite pažljivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane.

Možete orezati i ukrasno bilje koje djeluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo paziti na mlade izdanke kako i njih ne biste odrezali


Tagovi

Veljača Kalendar radova Rezidba Prihrana


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]