Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede
  • 06.07.2020. 13:30

Tko će naslijediti Mariju Vučković na čelu Ministarstva poljoprivrede?

Preslagivanje karata na adresama brojnih resora pa tako i nama najbližem, onom poljoprivrede, davno je krenulo. Stoga brojne zanima odgovor na aktualno pitanje - tko će biti sljedeći ministar/ica poljoprivrede?

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 10.271
  • 801
  • 0

Što je bilo daleko, već je prošlo - Hrvatski parlamentarni izbori 2020. Iako su predizborne ankete, a onda i politički analitičari najavljivali dugo usijano ljeto kada je riječ o sastavljanju vlade, pa čak i ponavljanje izbora, izgledno je kako taj film nećemo gledati. 

Prema još uvijek neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva koje je do zaključenja ovoga teksta obradilo 99 posto biračkih mjesta, HDZ je relativan pobjednik izbora s 8 osvojenih izbornih jedinica te glasova dijaspore, odnosno 66 mjesta u Hrvatskom saboru. Slijedi ga Restart koalicija s 41 mjestom, Domovinski pokret sa 16, Most s 8 mjesta, Možemo! 7, koalicija Pametno, SSIP te Fokus s tri, s jednim Reformisti i HNS dok će osam fotelja u parlamentu zauzeti predstavnici manjina. 

Preslagivanje karata na adresama brojnih resora pa tako i nama najbližem, onom poljoprivrede, davno je krenulo. Stoga se nameće pitanje - tko će biti sljedeći ministar/ica poljoprivrede?

Špekulira se s brojnim imenima, pa evo o kojim ovih dana bruje kuolari.

Malo tko Mariju Vučković vidi na istom mjestu u sljedećem mandatu

Obzirom na rezultat HDZ-ovih je pretendenata najviše, a zanimljivo je kako je malo onih koji aktualnu ministricu Vučković vide na istom mjestu u sljedećem mandatu, pa evo kojim se kandidatima kalkulira:

Možda i najčešće spominjano ime je Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede u prošlom sastavu Vlade RH, koji je na tu poziciju došao s one prvog čovjeka nekadašnje Savjetodavne službe. HDZ-ov kadar sjeverozapadne Hrvatske ozbiljan je kandidat za nasljednika.

I Krunoslav Dugalić, današnji ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) jedan je od spominjanih kandidata. Bivši prvi čovjek Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta, slovi kao jedan od onih koje bi pojedini krugovi htjeli vidjeti na čelu ministarstva. 

U igri je navodno i drugi državni tajnik istog ministarstva, Tugomir Majdak koji također visoko kotira za poziciju, a koji je kao kandidat u VI. izbornoj jedinici osvojio 884 preferencijalnih glasova. Iz krugova bliskih kabinetu i vrhu HDZ-a znalo se čuti kako je upravo on bio glavni protukandidat sadašnjoj ministrici nakon odlaska Tomislava Tolušića sa čela MPS-a.

No, kada je riječ o poljoprivrednim politikama, ali i broju glasova u istoj VI. izbornoj jedinici, ne treba zaobići ime Marijane Petir. Naime, prema obrađenim rezultatima Petir je pridobila čak 8.505 preferencijalnih glasova, odmah nakon prvoga na HDZ-ovoj listi, Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade na odlasku, ministra unutarnjih poslova i zaštitnog lica krize. Ne treba zaboraviti da ova nekadašnja članica Hrvatske seljačke stranke ima uspješan mandat europarlamentarke, specijalizirane upravo za agrarne teme.

Kriju li se imena ministra u drugim strankama?

Hoće li HDZ moći uz mandate manjina, i postojećih saveznika moći sastaviti Vladu, ili će im trebati drugi partneri, ubrzo ćemo saznati. 

Domovinski pokret krije više imena. Koalicijski partner i predsjednik Zelene liste Nenad Matić također se spominjao u tom kontekstu, tu je i ex. mostovka Ružica Vukovac, a pojedini mediji kao opciju navodili su i sestru Miroslava Škore, Vesnu Vučemilović koja je nosila listu u IV. izbornoj jedinici. 

Šanse su danas gotovo nikakve da budućeg ministra da Restart koalicija, iako se kalkuliralo imenom Tihomira Jaića, predsjednikom Hrvatske udruge poljoprivrednika, koji je u II. izbornoj jedinici osvojio 808 preferencijalnih glasova, tako šanse blijede i za saborskog zastupnika HSS-a Davora Vlaovića, koji je u proteklom mandatu u parlamentu vrlo često istupao upravo na teme proizvodnje hrane i ruralnog prostora.

Puno novih/starih lica, ali ne treba isključiti opciju da ipak iza Vučković dođe Vučković?


Tagovi

Marija Vučković Ministar poljoprivrede Novi ministar Ministarstvo poljoprivrede Izbori 2020


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.