Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispravak
  • 27.07.2022. 16:00

[Tržište] Ispravljene netočne cijene soje iliti što su to bušeli?

Za sve je kriv bušel, angloamerička jedinica obujma suhih tvari, odnosno njegova varijabilna vrijednost, ovisna o kulturi

Foto: SimaZoran@Depositphotos
  • 2.197
  • 132
  • 0

Dragi naši čitatelji, korisnici Agroklub servisa. Dužni smo Vam ispriku, jer smo u sekciji Tržište davali netočnu informaciju za burzovnu vrijednost soje (Chicago), proizašlu iz naših izračuna.

Naime, cijene poljoprivrednih sirovina (žitarica, uljarica) i stočne hrane putem aplikativnih sučelja preuzimamo sa stranih online servisa koji ih iskazuju na različite načine - USD/ton, USc/bu, USc/lb, EUR/mt i slično, a koje mi radi lakšeg razumijevanja i bolje interpretacije konvertiramo u EURe po toni. Dakle množimo i dijelimo s koeficijentima volumena odnosno težine, te tečaja. Sve kako bi dobili unificirane vrijednosti, što bliže logici čitatelja. 

I upravo je tu bila skrivena greška. Konkretnije, za sve je kriv bušel, angloamerička jedinica obujma suhih tvari, odnosno njegova varijabilna vrijednost, ovisna o kulturi. 

Pa tako bušel ječma teži 21.7724kg, kukuruza pri vlažnosti od 15.5% 25.4kg, pšenice 27.2155kg uz vlagu od 13,5%, dok se za soju računa s 27.2 kilograma uz 13% vlažnosti zrna.

Omaška se pojavila jer je u obračun za soju korištena protuvrijednost kilograma krive kulture, u našem slučaju kukuruza.

Pogreška je danas ispravljena, a točne vrijednosti upisane u naše baze podataka.

Još jednom primite naše isprike i nemojte nam zamjeriti. Jer kako kaže ona stara - tko radi taj i griješi. Mi ćemo nastaviti raditi dalje i više, ali i nastojati griješiti što je manje moguće.

Važna napomena

Iskazane cijene rezultat su računalne obrade i simplifikacije burzovnih izvješća, te im je svrha dati okvire kretanja cijena. Čitav je niz detalja koji stoji iza iznosa, a koji opisuju kvalitetu i lokaciju sirovine, kao i druge komercijalne informacije budućih isporuka. Za više informacija o svakoj pojedinoj cijeni robe valja se podrobno informirati na službenim stranicama davatelja iste (npr. burze u Parizu, Chicagu ili drugdje). Dinamika sinhronizacija cijena može značiti razlike, kao i njihova vremenska validnost (gdje se najbliži futures uzima za trenutnu).

Servis Tržište je razvijen u dobroj vjeri na pomoć domaćoj poljoprivredi te je javnosti ponuđen bez naplate. Podsjećamo da u uvjetima korištenja Agrokluba napominjemo kako ne preuzimamo odgovornost za eventualne štete nastale korištenjem danih podataka, baš kao što niti ne sudjelujemo u ostvarenoj dobiti tamo gdje se informacija pretvori u vrijednost.

Okvirne cijene soje na burzi u Chicagu (SAD) 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Bušel Tržište Soja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]