Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 25.03.2017. 19:00

Turska Rusiji uvela carinu od 130%

Turci su uveli carinu od 130% na rusku pšenicu, kukuruz i suncokret, zbog čega ih je ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev oštro kritikovao. Ova mera mogla bi da zaustavi ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku.

Foto: seregalvs / Big Stock
  • 2.060
  • 102
  • 0

Turci su uveli carinu od 130% na rusku pšenicu, kukuruz i suncokret, zbog čega ih je ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev (Александр Ткачев) oštro kritikovao. Ova mera mogla bi da zaustavi ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku, piše Russia Today.

Pritisak da se otvori tržište

Rusija je, zbog obaranja aviona u Siriji u novembru 2015. godine, zabranila uvoz smrznutog mesa i živine, kao i paradajza, krastavaca, grožđa, jabuka, krušaka, jagoda i drugog voća i povrća iz Turske.

"Turska akcija stvara sumnju u iskrenost namera da se izgradi trajan odnos. Mi ne prihvatamo pokušaje da se izvrši pritisak na Rusiju kako bi se otvorilo tržište zabranjenim turskim poljoprivrednim proizvodima", rekao je Tkačev.

Dodao je da su razočarani ovim postupkom, koji je neisplativ za lokalne proizvođače, posebno jer su se odnosi u poslednjih pola godine normalizovali.

Rusija najveći izvoznik pšenice

Turska je drugo najveće tržište za izvoz ruske pšenice, nakon Egipta. Tkačev tvrdi da će se lako pronaći način da se zalihe preusmere na druga tržišta. Tome u prilog ide činjenic da je Rusija prošle godina bila najveći izvoznik ove žitarice.

Foto: seregalvs / Big Stock


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Russia Today


Tagovi

Kukuruz Pšenica Suncokret Aleksandar Tkačev Rusija Turska


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.